Splošne informacije

Gorska ovca

Velikost ovna je od 1,4 do 1,8 metra. Glede na vrsto se teža ovna giblje od 25 do 220 kg, višina vihra pa od 65 do 125 cm.

Značilna značilnost rodu ovnov so masivno ukrivljeni spiralno rogovi z majhnimi prečnimi zarezami, usmerjenimi v stran in sedeči na majhni podolgovati glavi. Rogovi ovna lahko dosežejo 180 cm, čeprav obstajajo vrste z majhnimi rogovi ali brez njih. Precej visoke in močne noge so popolnoma primerne za hojo na ravnih poljih in na gorskih pobočjih. Rep ovna ima dolžino od 7 do 15 cm.

Zaradi bočnega položaja oči z vodoravnimi učenci so ovni sposobni videti okolico za seboj, ne da bi obračali glave. Zoologi kažejo, da lahko oči ovna zaznajo barvno sliko. To, skupaj z razvitim vonjem in sluhom, pomaga ovcam najti hrano ali se skriti pred sovražnikom.

Samica je ovca. Razlike med spoloma med moškimi in ženskami se kažejo v velikosti telesa (ovni so skoraj dvakrat večji od ovc) in rogovi (pri moških so rogovi veliko bolj razviti kot pri ženskah). Toda barva krznene prevleke ni odvisna od spolnih značilnosti. Za vse posameznike znotraj vrste je barva skoraj enaka. Barva ovce in ovce je rjavkasto rjava, rumeno-rjava, sivo-rdeča, bela, svetlo siva, temno rjava in celo črna. Skoraj vsi tipi ovnov imajo trebuh in spodnje noge svetle, skoraj bele barve. Vsi člani rodu, razen domačih vrst, imajo sezonsko mol.

Leva ovca, desna ovca

Ovan je žival, ki vodi življenje črede. Člani črede med seboj komunicirajo z bleščečim ali nenavadnim frkanjem. Glas ovna je bleščeč, drugačen v smeri. Člani se pogosto razlikujejo po glasu.

Povprečna življenjska doba ovce v naravnih razmerah je od 7 do 12 let, nekateri pa do 15 let. V ujetništvu ovce živijo 10-15 let, in z dobro oskrbo lahko živijo do 20 let.

Vrste ovac, imena in fotografije.

Ni splošne klasifikacije, ki bi jo sprejeli vsi znanstveniki. Nekateri avtorji predlagajo razdelitev vrst po morfoloških merilih, na primer glede na obliko ovnovnih rogov. Drugi jih raje izolirajo na podlagi števila kromosomov in strukture DNA. Vendar pa večina raziskovalcev verjame, da lahko celoten rod ovac razdelimo na 7 vrst:

  • Ovčji dom (lat. Ovis aries)videz je odvisen od pasme. Dolžina odraslih se giblje od 0,6 do 1,1 m, njihova višina pri vihru je približno 1 meter, teža ovce (ovna) pa lahko doseže 45-100 kg (pri ženskah) in 70-160 kg (pri moških). Noge živali so dobro razvite, srednje dolge, čeprav obstajajo pasme ovac z zelo kratkimi nogami (npr. Estonsko belo glavo). Poleg značilnih spiralno zvitih rogov pri moških je značilnost domačih ovac tudi torzija krznene prevleke, ki je pri domačih vrstah ni. Večina samic domačih ovac je komom (brez rogov). V spodnjem delu gobca so ovce rahlo koničaste, nekatere pasme pa imajo prepoznavni kavljast profil. Ovčja volna je lahko bela, bež, kremna in črna. Domače ovce so pogoste v mnogih državah sveta. Najbolj znana pasma domačih ovac:
    • Sovjetski merinogojena za volno in meso,
    • Karakulska pasmačigar volna se uporablja za izdelavo preprog in kožo jagnjet za pridobivanje astrakhanskega krzna, ki gre za šivanje vrhunskih krznenih oblačil in zimskih klobukov.
    • Mejni leistergojijo za volno in meso. Značilnost te pasme so dolge pokončnosti ušes, ki spominjajo na zajca.

  • Mouflon (lat. Ovis orientalis) - vrsta divjih ovac, iz katere izvira večina domačih ovc. Najbolj znana je njena podvrsta:

Evropski muflon (lat. Ovis orientalis musimon) - divje ovce z dolžino telesa do 125 cm, ki tehtajo do 50 kg. Barva ovac te vrste je odvisna od sezone. Poleti - rdeča z rjavim odtenkom, pozimi - kostanjeva z rjavim šimrom in barva trebuha je bela v vsakem letnem času. Rogovi moškega ovna so dobro razviti, dosežejo dolžino 0,65 m in imajo v prerezu trikotno obliko. Ženski rogovi so praktično odsotni. Divji evropski muflon prebiva na visokih gorah Korzike in Sardinije ter v južni Evropi.

Azijski muflon (armenski muflon) (lat. Ovis orientalis gmelini) - divje ovce, dolge 150 cm, višina 92 ​​cm pri vihru in teže do 80 kg. Veliki trikotni rogovi ovna so zavili v spiralo za en obrat. Njihov obseg na dnu lahko presega 25-29 cm, rogovi samic ovna pa so veliko manjše, bolj ploski in ne zviti. Krzno azijskega ovna ima rdečkasto rjavo ali rumeno-rdeč odtenek. Pozimi pridobi temno rjavo barvo. Značilnost te podvrste ovna je temna črta, ki teče vzdolž grebena, in črno-rjavo grivo z belimi zaščitnimi lasmi. Divji azijski muflon se distribuira iz Kavkaza in južnega dela Turkmenistana in Tadžikistana v Sredozemsko morje in severozahodni del Indije. Živi v državah, kot so Iran, Indija, Armenija, Azerbajdžan.

Ciprski muflon (lat. Ovis orientalis ophion) - divje ovce, ki so bile skoraj iztrebljene v 20. stoletju. Leta 1997 je bilo samo 1.200 posameznikov. V letu 2016 se je to število povečalo na 3000 oseb. Ta vrsta ovac živi na Cipru.

  • Urial (lat. Ovis vignei) - divje ovce, katerih velikost je približno 1 meter v višino z dolžino telesa približno 145 cm, teža ovna doseže 87 kg. Moški ram ima velike ukrivljene rogove do dolžine 1 m in premera na dnu do 30,5 cm, ovčje lase so rjave barve, pozimi so temnejše. Na splošno je značilnost pri samcih te vrste ovnov črna barva prsnega koša in prednjega dela vratu, vendar je to odvisno od podvrste (skupaj je 6 podvrsti urials). Urial najdemo v osrednji Aziji - v jugozahodnem delu Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Afganistana, Pakistana, Irana in Indije.

  • Argali argali ali gorska ovca (lat. Ovis ammon) - največja divja ovca tega rodu. Obstaja več vrst gorskih ovc: Altai, Kazahstan, Tibetan, Tien Shan, Pamiri, Gobi, Karatau, Severna Kitajska, Kyzylkum gorska ovca. Dolžina telesa odraslih moških lahko doseže 120-200 cm, višina vihra je 90-120 cm, teža pa 65-180 kg. Tako ovni kot ovce so lastniki spiralastih masivnih rogov, ki dosežejo dolžino 190 cm (pri moških). Odvisno od podvrste se lahko dlako ovna spreminja od lahkega peska do temno sivega z rjavim odtenkom. Barva trebuha in spodnji del stranic, vzdolž katerih potekajo temno rjave proge, je veliko lažja. Vrat moške gorske ovce je okrašen z lahkim krznenim obročem, vrat pa je okrašen z dolgimi lasmi. Sheds argali 2-krat na leto. Divja gorska ovca živi v Srednji in Srednji Aziji, pa tudi v južni Sibiriji. Volkovi, risi, rogovi in ​​snežni leopardi lovijo gorsko ovco. Arkhar je uvrščen v rdečo knjigo Ruske federacije.

  • Snežne ovce (lat. Ovis nivicola) - precej velika divja žival s kratkim in debelim vratom. Dolžina odraslih moških je od 1,4 do 1,88 m, višina vihra pa do 1,1 m. Teža ovna je 56-150 kg. Dolžina ženske bighornske ovce je 1,26-1,79 m, višina vihra je od 76 do 100 cm, masa ovac pa 33-68 kg. Rogovi bighornske ovce dosegajo dolžino enega metra in so močno zviti v obroč. Značilno za vrste prečnih zarez. Srčni rogovi samic bighornskih ovac so tanjše in krajše. Temno rjava barva telesa se zelo razlikuje od svetlega trebuha in notranjih delov zadnjih nog. Snežni otoček živi v vzhodni Sibiriji.

  • Bighorn ovce ali topi ram (lat. Ovis canadensis) doseže dolžino 110 cm in tehta 73-143 kg. Njena višina pri vihru ne presega 115 cm, ženska težkega lasca pa tehta 53-91 kg. Bolls, ki naseljujejo puščavo, so manjši kot njihovi gorski kolegi. Masa ovna puščave je 58–86 kg pri moških in 34-52 kg pri samicah. Veliki rogovi samcev, dolgi do 110 cm, so zaviti v nežno spiralo. Glava "dekoracija" pri ženskah ima pol-polmesečno obliko. Rogovi velikega ovna tehtajo približno 14 kilogramov. Volna maščobne ovce je obarvana rumeno-rjavo ali rjavo-rjavo, celo črno. Barva trebuha in hrbtne strani stegna ovna je lažja. Živi v gorah zahodne Severne Amerike od Kanade do Kalifornijskega polotoka.

  • Ram dalla ali ovce (lat. Ovis dalli) - Žival srednje velikosti s telesno dolžino 160-180 cm, teža ovna doseže 140 kg. Dolgi, tanki, spiralno ukrivljeni rogovi ovna rastejo do dolžine 110 cm, habitat ovna Dallah se razteza od južne Aljaske do Britanske Kolumbije. Obstajata 2 podvrsti tanke ovce:

Ovis dalli dalliPosebnost te vrste je snežno bela barva krzna. Pogoste so divje ovce z zvitimi rogovi, večinoma na Aljaski in v severozahodni Kolumbiji v Združenih državah.

Ovis dalli stonei - sivi ram z belimi lisami na repu. Živi na severozahodu Združenih držav.

Kje v naravi živijo ovni?

Divje ovce živijo le v državah severne poloble in prebivajo v predgorskih in gorskih predelih Grčije in Turčije, Severne Afrike in Španije, Krim in Kazahstana, Pakistana, Afganistana, Rusije in Indije. Nekatere vrste ovac z visoko vsebnostjo maščob živijo v puščavah. Večina evrazijskih vrst najdemo na Kavkazu, v Pamirju, na Tien Shanu in na Altaju. Poleg tega so gorske ovce zelo razširjene na Kamčatki, v Transbaikaliji in vzhodni Sibiriji, pa tudi v gorah Tibeta in Himalaje. V severnoameriški celini je naravni razpon rodu vezan na ozek pas pacifiške obale, ki se razteza od Mehike do Aljaske.

Habitat domačih ovc je praktično vseh celin, razen Antarktike in tropskih območij z visoko vlažnostjo. Danes se ovce in ovce gojijo v vseh državah Evrope in Azije, v Severni in Južni Ameriki, na Novi Zelandiji in Avstraliji.

Živali, ki živijo v naravnih pogojih, so vezane na določeno območje in ga nikoli ne zapustijo. Med letom divje ovce opravljajo sezonske selitvene prehode, ki se v poletnih mesecih dvigajo do višin in se v zimskem hladu spuščajo v doline. Poleti je jata ovac v povprečju 30 glav, z začetkom zime pa lahko nekatere skupnosti dosežejo približno tisoč glav. Običajno je samica z mladim živalim ločena od razpršenih skupin samcev. Posebnost komunikacijskega vedenja črede je stalen nadzor nad okoliščinami. Alarmni signal, ki ga prejme kateri koli član jate ovc, je vodilo za ukrepanje za celotno skupnost.

V domačih ovcah, v nasprotju z divjimi sorodniki, so črede mešanega tipa, čredni instinkt pa je zelo dobro razvit, kar zahteva prisotnost vsaj enega člana črede. Ovca, ki ostane sama v izolaciji, je pod hudim stresom.

Kaj jesti ovce?

Hranjenje ovc je neposredno odvisno od habitata in letnega časa. Imajo sposobnost, da se enostavno prilagodijo okoljskim razmeram in so popolnoma nezahtevne za hrano. Spomladi in poleti, ovce jedo bluegrass, puščave šaš, goske čebule, perja trave, timple, kavč trave, stročnice. Poleg tega so v obroke ovc vključene različne jagode, listje in zeleni poganjki hrasta, gabra, javorja ter drugih grmičev in dreves. Z začetkom hladnega vremena, ko je snežna odeja padla, se ovni prehranjujejo s pelinom, suha zrna, pridobljena pod snegom, mandljevi in ​​pasji vejici, mahovi in ​​lišaji.

Doma se ovce krmijo s senom, ki se mu doda 25% slame. Kot koncentrirani dodatek v prehrani domačih ovac in ovac uporablja oves ali mleto ječmen.

Plemenske ovce.

Oran, ki živi v naravnem okolju, postane spolno zrel na 2-3 letih. Domače ovce dozorevajo veliko prej, do prvega parjenja pa so ženske dovoljene v starosti ene in pol.

Glede na vrsto se sezona parjenja za ovce, ki živijo v južnih regijah, začne konec julija, za prebivalce hladnejših območij pa oktobra in novembra in se lahko konča decembra. Za pravico do posedovanja ženske večkrat moških ovnov. Urejajo nasilne bitke, ki lahko trajajo dolgo. Po parjenju ovce zapustijo oplojeno žensko in začnejo iskati drugo žensko. V povprečju nosečnost ovce traja približno 5 mesecev.

Nekaj ​​dni pred rojstvom jagnjetov, ženski ram zapusti čredo in se umakne na osamljeno mesto, kjer poteka teljenje. Ovce novorojenčka tehta od 3 do 5 kg. Običajno se rodi 1-2 jagnjet, toda bolj zrela ovca lahko prinese tri.

Prvih nekaj dni sta novorojeni jagnjet in mati v zavetišču. Ko se jagnje navadijo na mater, se vrnejo v čredo. Mlade ovce se hranijo z mlekom do 3-4 mesece, kljub temu, da od prvega meseca lahko jesti rastlinsko hrano. Po samo šestih mesecih postane potomstvo popolnoma neodvisno.

Vzreja in vzdrževanje ovac doma.

Od antičnih časov, ovce živijo poleg ljudi. Niso agresivni, zlahka obvladljivi in ​​držanje ovac doma ne predstavlja posebnih težav. Na območjih s toplimi podnebji in blagimi zimami se lahko pasejo celo leto in tudi ne potrebujejo posebnih objektov za zavetje. So dokaj preprosta krošnja od dežja. V regijah z ostrimi zimskimi meseci je že potrebna gradnja prostornih ovčjih psov (prostorov za vzrejo ovc) iz lesa ali opeke. Lesena tla, dvignjena na 20-30 cm nad tlemi, posuta s slamo ali žagovino, nadomeščena z njihovo vlago in onesnaženjem. Za samice, ovne in jagnjeta je vsekakor poskrbljeno za poseben oddelek, ki se lahko segreje med hudimi zmrzali.

V poletnih mesecih se domače ovce hranijo na pašnikih. Uporabite lahko kraje, kjer se pasejo krave ali konji, saj bodo tudi po sprehodu ovce našle nekaj, od česar boste imeli korist. V zimskem času se ovce krmijo s senom in zgoščeno krmo.

Koristi domačih ovac.

Koristi domačih ovac ne povzročajo dvoma. Izdelujejo ovčjo volno, tkanine in preproge, ovčjo kožo pa šivamo za krznene plašče in ovčje plašče. Potrebujemo ovce za meso in mleko, iz katerih izdelujejo sir. Debele repne pasme ovac se gojijo posebej za maščobe. Lovijo se nekatere vrste divjih ovac. Ubijajo gorske ovce zaradi mesa in rogov, ki se uporabljajo za izdelavo nakita ali kot lovski pokal.

Vzreja divjih ovac.

Od vseh vrst divjih ovac se lahko ukrotijo ​​samo mufloni in argali ter jih hranijo v pogojih živalskega vrta ali zasebne kmetije. Za njihovo vzdrževanje je potrebno organizirati posebne prostorne ograde z visokimi, trdnimi pregradami in majhno sobo s koritom in koritom, v katerem se živali lahko skrijejo pred vročino ali mrazom. Ostali divji predstavniki rodu ovc zelo hitro umrejo v ujetništvu. Da bi obnovili vrste, ustvarijo zavarovana območja, kjer je lov prepovedan.

Gorska ovca

Gorska ovca je splošno ime za več vrst divjih ovac, ki jih običajno najdemo v višavju. Spadajo v skupino artiodaktila in družine goveda.

Njihova posebnost so masivni, spiralno zviti rogovi, katerih dolžina lahko doseže 190 cm, povprečna dolžina ovna, odvisno od vrste, je 1,4–1,8 m, višina pa je od 65 do 125 cm. do 225 kg.

Ker so njihove oči nameščene na straneh in je orientacija učencev vodoravna, lahko ovce vidijo za seboj, ne da bi se obrnile. Prav tako imajo dobro razvit sluh in vonj. Moški in ženski posamezniki se razlikujejo po velikosti trupa in rogov. Pri ženskah so nekatere vrste rogov popolnoma odsotne.

Ovce se prehranjujejo predvsem s travnatimi rastlinami, vendar njihova prehrana vključuje jagode in drevesne liste. Pozimi se suhe žitne poljščine in pelin pridobivajo pod snežnimi nanosi, pojejo pa tudi divje vrtnice, mah in lišaji.

Gorske ovce naseljujejo ozemlje severne poloble. Živijo v gorah in vznožjih, najdemo pa jih tudi v evrazijskih puščavah in Severni Ameriki. Značilni habitati gorskih ovc so Kavkaz, Tibet, Himalaja, Pamir, Tien Šan.

Do sedaj znanstveniki niso ugotovili točnega števila vrst divjih ovac. Razmislite o 5 najpogostejših.

Muflon (evropski)

Muflon - edini predstavnik divjih ovac v Evropi. Živi na odprtih območjih, predvsem na nežnih gorskih pobočjih. Dlaka je gladka in kratka, nekoliko daljša na prsih. Rdeče-rjavi lasje na hrbtu, postane kostanje pozimi, bele na prsih.

Dolžina telesa moškega, skupaj z repom (približno 10 cm), doseže 1,25 m, višina vihra je 70 cm, rogovi moškega pa so dolgi okoli 65 cm, dobro razviti in imajo trikotni prerez. Rogovi so pri ženskah zelo redki. Teža ovna je 40–50 kg. Velikost samic je manjša kot pri samcih, imajo svetlejšo barvo dlake.

Муфлон, как и все бараны, стадное животное. Иногда сбиваются в крупные стада до 100 особей. На протяжении года самки и самцы живут отдельно, объединяясь лишь зимой, в период спаривания.

В брачный период (поздняя осень) самцы устраивают между собой поединки. Длительность жизни составляет от 12 до 17 лет.

Архар (степной муфлон)

Архары были повсеместно распространены на Тянь-Шане и Южном Алтае. Vendar se je v zadnjih letih njihovo število zaradi človekovih dejavnosti izrazito zmanjšalo, v Altaju pa so popolnoma izginile.

Argali živijo v višavju in vodijo sedeči način življenja. Če za dolgo časa na enem mestu najdete hrano in nihče ne ovira ovnov, ne gredo.

Pri moških so rogovi močni, spiralno zaviti. Ženke so tanke in precej krajše, skoraj ne ukrivljene. Barva telesa je praviloma rjavkasto rjava na bokih in na hrbtu, trebuh in vrat pa snežno bela.

Snowy (Veliki zid, Chubuk)

Telo bighornske ovce je majhno, a mišičasto, z majhno glavo, na kateri so po videzu edinstveni rogovi. Značilne so tako za moške kot za samice, dolžine pa lahko dosežejo 110 cm.

Bighorn ovce imenujemo tudi "bizon" ali "chubuk". Noge so precej kratke in močne. Telo je prekrito z debelimi kratkimi lasmi, ki jih varuje pred zmrzaljo. Barva živali je pretežno rjavo rjave barve, na telesu se nahajajo bele lise, predvsem na glavi.

Dolžina trupa moških je od 1,40 do 1,88 m, višina vihra je 76-112 cm, teža pa od 56 do 150 kg. Samice so manjše velikosti, dolžina telesa je 126–179 cm, višina 76–100 cm, telesna teža pa 33 do 68 kg. Živijo v majhnih čredah pri več posameznikih, v jeseni se združijo v večje skupine, vendar ne več kot 30 glav.

Dalla (tonkorogiy)

Dallah najdemo v Severni Ameriki (v zahodnem delu Kanade in v gorskih regijah Aljaske). Ta vrsta se odlikuje po snežno belih laseh, včasih so ujeti ljudje s črnimi repi in sivkasto lisami na hrbtu in straneh. Odrasli imajo dolžino telesa 1,3–1,8 m.

Moški tehtajo od 70 do 110 kg, samice - do 50 kg. Moški imajo spiralne rogove, ki se vedno bolj vrtijo s starostjo. Ženske rogovi so veliko manjše in tanjše. Živijo povprečno 12 let.

Ovni Dalla so zelo družabni in niso sovražni do sosednjih skupin. Moški in samice živijo v ločenih čredah in se med tračenjem združujejo.

Med moškimi obstaja stroga hierarhija, ki jo določa velikost rogov. Moški sami organizirajo tekmovanja, toda zaradi močne lobanje so poškodbe zelo redke.

Urial (turkmenska gora)

To je ena najmanjših vrst divjih ovac, ki so pogoste v Srednji Aziji. Njena teža ne presega 80 kg, višina v vihru pa je do 75 cm, njihova barva je rjava, poleti pa rahlo svetla.

Na križu je bela pega, pri moških pa so lasje na vratu in prsih črni. Moški rogovi so masivni, dolžine lahko dosežejo do enega metra, z izbočeno zunanjo površino in finimi prečnimi gubami.

Živijo na pobočjih gora in planot, kjer so prisotni odprti pašniki, brez sotesk in klifov. Tako kot druge vrste, samice in samci urials živijo v ločenih čredah in se združujejo v času parjenja. Nosečnost traja pol leta, zato se rodi eno jagnje. Turkmenske gorske ovce živijo približno 12 let.

Značilnosti življenjskega cikla

Ovce doseže spolno zrelost v 2-3 letih. Samci in samice vseh vrst živijo v ločenih čredah in ustvarjajo mešane skupine le za obdobje parjenja, ki se začne s prihodom hladnega vremena.

Takšne skupine razpadejo do pomladi. Moški urejajo bitke za pravico do ženske. Nosečnost ženske traja od 5 do 6 mesecev. Pred porodom se umakne iz črede na samotnem kraju. Običajno se rodi eden ali dva jagnjeta, njihova teža je od tri do pet kg. V naravnih pogojih ovce živijo dlje kot 15 let.

Značilnosti in habitat gorskih ovc

Gorske ovce so skupina artiodaktilov - članov družine bovidov, ki so po nekaterih značilnostih podobni med seboj, domače ovce, mošusne volove in gorske koze.

Od zadnjih gorskih ovc je mogoče razlikovati predvsem z uvedbo rogov, ki imajo v prečnem prerezu zaobljeno obliko, pa tudi z večjo maso, gosto gradnjo, kratkimi okončinami in odsotnostjo brade.

Divje gorske ovce, v primerjavi z domačimi ovcami, je bolj vitka, rogovi pa so višji. Modri ​​in goveji ovni so podobni tem živalim, ki so vmesna oblika med navadnimi ovni in gorskimi kozami.

Za gorske ovce so značilne srednje in velike velikosti. V bistvu so njihove največje vrste, ki jih znanstveniki štejejo okoli sedem, sistematizirane in se med seboj razlikujejo.

Najmanjši predstavnik te skupine je muflon. Te živali imajo višino približno 75 cm in dosežejo težo od 25 do 46 kg. Vodilna med vrstami je argali - največji predstavnik te skupine. Takšni prebivalci gora včasih tehtajo tudi do 100, samci do 220 kg in dosegajo višino več kot meter.

Kot lahko vidite fotografija gorske ovce, brezpogojni ponos in dekoracija takih živali so njihovi rogovi, izviren na izvirni način v spiralo, prečno progasto in usmerjeno v različnih smereh.

Lastnik največjega in najtežjega (tehta do 35 kg) rogov je Altai gorske ovceje največji predstavnik takih živali (v srednjih osebkih je masa približno 180 kg).

Vendar je to zelo redka vrsta, katere populacija je po ocenah le okoli 700 posameznikov. Glede na to stanje v Rusiji so ti gorski prebivalci uvrščeni v rdečo knjigo.

Barvanje živali je praviloma pokroviteljsko, to so sivkasto rdeči ali rjavi odtenki, vendar je del nog, hrbtnega dela in trebuha v večini primerov pobarvan.

Vendar pa so izjeme dovolj. Na primer, tanko noge ovce razlikujejo monokromatske svetlo sive ali bele barve, in gležnjev videz odlikujejo rumeno-rdeči odtenki.

Gorske ovce se uspešno naselijo v skoraj vseh goratih predelih severne poloble, še posebej so zelo zastopane v Aziji, vendar se nahajajo v številnih gorah v Evropi, pa tudi v Severni Afriki in Ameriki, raje pa se naseljujejo precej nizke višine, za razliko od gorskih koz. Ena od vrst teh živali: ovce z debelimi nogami najdemo tudi v puščavah, ki se nahajajo ob vznožju gora.

Narava in način življenja gorske ovce

Divje ovce običajno ne zapustijo naseljenih krajev, vendar pa glede na letni čas naredijo majhna sezonska gibanja, poleti se dvignejo do vrhov strmih gora in padejo v črede z več desetimi glavami.

V zimskem času se spuščajo v podnožje gora in tvorijo velike skupine do 1000 glav. Posamezniki moškega spola in samice s svojim potomcem se običajno ločijo in tvorijo izolirane črede. Pogosto se zgodi, da so veliki, močni samozavestni samci.

Pri komuniciranju te živali ne kažejo agresije drug do drugega. Da bi opozorili kongenere na nevarnost, lahko hitre in previdne gorske ovce dajo zvočne signale. Bledanje živali glede na njihovo tonaliteto je surovo in nizko.

Ko se soočijo s sovražnikom, lahko ta gorska bitja prikažejo praktičen um, najdejo izhod iz situacije in pravočasno pobegnejo pred nevarnostjo. Na strmih površinah se slabo gibljejo, vendar lahko popolnoma skočijo s pečine na pečino. Gorska ovca lahko presežejo višino, po dolžini pa skočijo za 3-5 metrov.

Plenilske ptice, kot so orli in orli, pa tudi velike živali, kot so pume, snežni leopardi in volkovi, in v nekaterih delih sveta kojoti, gepardi in leopardi lahko ogrozijo te gorske živali.

Gorskih ovc ni tako lahko osvojiti, toliko plenilcev se poskuša samo podreti živali in jih prisiliti, da padejo v brezno, nato pa ujamejo ranjene ali mrtve in jedo.

Že od vsega začetka nevarnost za gorske ovce predstavlja človek, ki vodi živalske živali za pridobivanje maščob in mesa, izdeluje čudovite trofeje in spominke iz svojih lepih rogov in glav.

Zaradi takih dejanj in obvladovanja nekaterih vrst ovac ter širjenja živinoreje je populacija gorskih ovc pogosto utrpela precejšnjo škodo.

Prebivalstvo gorske ovce in človeške civilizacije sta se združila že od nekdaj. Te živali, razporejene po vsem svetu, so pogosto postale junaki starih kultov.

In ovni rogovi med narodi Azije so veljali za magični artefakt. Udomačene živali se brez težav prilagodijo in razmnožujejo, prav tako pa se križajo z ovcami, zaradi česar se pojavljajo hibridi.

Divje ovce so rastlinojede, zato uporabljajo raznovrstno, večinoma rastlinsko zelenjavo gorskega območja, v katerem obstajajo, vendar živali dajejo prednost drugim žitaricam za vse druge vrste hrane.

Vendar pa so zelo nezahtevne, tako da so lahko zadovoljni z grobimi vrstami hrane. Gorske ovce z veseljem lahko jedo veje dreves, na primer hrast ali javor, pa tudi veliko različnih grmovnic. Poiskali so depozite solonetov, ki jih z veseljem lizajo sol, zadovoljujejo potrebe telesa po mineralih.

Te živali potrebujejo tudi bogate vire čiste vode, vendar imajo ovce, ki živijo na puščavskem terenu, pogosto veliko pomanjkanje takih potreb. Za zimo se živalski organizem pripravi vnaprej, nabira maščobe.

Razmnoževanje in dolgoživost

Moški iz gorskega ovna se zlahka razlikuje od ženskega videza. Velikost telesa je večja v eni in pol, včasih dvakrat. Poleg tega so rogovi samic običajno rahlo upognjene in krajše. Njihova dolžina ne presega 35 cm, medtem ko moški gorske ovce, rogovi lahko imajo vrednosti merilnika.

Na fotografiji so mlade gorske ovce

Sezona parjenja pri živalih se začne pozno jeseni, ponavadi v novembru. Za ta čas so značilni ritualni spopadi moških, ki tekmujejo za ženske. V tem primeru se dva nasprotujoča si posameznika, ki stojita drug proti drugemu, raztrosita in trčita s svojimi čeli.

Njihove močne čelne kosti so povsem sposobne prenesti moč tako velikega udara. Medtem ko skrbijo za svoje izbrane, ovce vznemirjajo svoja čustva, izžarevajo jezike in z njimi ustvarjajo svojevrstna gibanja.

Po parjenju se posamezniki samic med seboj rodijo, kar je praviloma eno ali dve, povprečno približno 160 dni. Jagnjeta se običajno rodijo spomladi, v času dostave pa matere zapustijo črede in se vrnejo šele čez teden dni s mladiči.

Po koncu obdobja prehrane mleka, do jeseni, mladi jagnje že lahko samostojno zadovoljijo svoje potrebe po hrani in čisti vodi.

Jagnjeta so aktivna in mobilna, skačejo in igrajo zelo dobro, vendar so ranljiva in potrebujejo stalno pozornost in zaščito. Življenjska doba gorskih ovc je odvisna od vrste živali in pogojev, v katerih obstajajo, v povprečju okoli 10-12 let.

Altai ovce: opis

Zgodovinsko gledano ima gorska ovca Altai veliko imen. Imenuje se Altai ovce, argali in Altai argali. Med vsemi imeni te trdne živali je celo "tien shan ram".

Kot smo že omenili, je največji ram na Altai. Rast pri odraslem posamezniku lahko doseže 125 centimetrov, dolžina pa dva metra. To so močni rastlinojedi z ustreznimi rogovi. So na votlini altajevih votlih, zelo široki in oviti tako, da robovi štrlijo naprej. Glavni del roga je rogovska zanka, obrnjena proti hrbtu živali.

Rogovi igrajo pomembno vlogo v vlogi ovna. Z njimi žival ni samo zaščitena pred naravnimi sovražniki, ampak sodeluje tudi v razširjenih bitkah v času gnezdenja.

Kot vsi člani družine ovnov, je altai gorski rog bil rastlinojed. Osnova prehrane so različne žitarice, šaš, ajda in druga zelišča. V zimskem času, v odsotnosti ustrezne krme, živali izvajajo migracije. Še posebej se spuščajo iz gora in se pasejo na ravnicah. Za iskanje primerne paše lahko gorska ovca Altai potuje do 50 kilometrov.

Habitat

Danes je na svetu le tri točke, kjer si lahko ogledate gorsko kozo Altai:

  • Na območju Chulshmana.
  • Na območju gorovja Saylugem,
  • Na območju med Mongolijo in Kitajsko.

Ni treba posebej poudarjati, da so kraji, kjer živijo ovce, skrbno varovani in so zaščiteno območje.

Gorske koze so priljubljeno mesto. Hkrati pa ne potrebujejo bogate vegetacije - malim grmičevjem iz podvrste okroglega lesa bo dovolj.

V vroči sezoni lahko gorske ovce jedo dvakrat ali trikrat, toda kar zadeva zalivališče, je ravno nasprotno - zaloge vode v telesu dopolnjujejo vsake tri dni.

Število

V začetku 20. stoletja se je število gorskih ovc na Altaju povečalo na 600 oseb. Nekoliko pozneje se je njihovo število močno zmanjšalo - na 245. Z zaščitnimi ukrepi in s ponovno naselitvijo odraslih posameznikov na zavarovana območja se je število nekoliko povečalo - na 320 posameznikov, vključno z mladimi in že odraslimi člani te pasme.

Poskušali so gojiti pasmo v umetnih pogojih - v živalskih vrtovih v Nemčiji in Ameriki, vendar žal niso bili uspešni. V večini primerov so živali umrle v nekaj tednih. Edina preživela je bila gorska ovca, ki je bila vzgojena na Biološkem inštitutu v Rusiji - živel je šest let. Očitno je, da je treba to pasmo obdržati le v naravnih pogojih ali vsaj v najbolj podobnih.

Novosibirski živalski vrt se ukvarja z reševanjem vrste, pa tudi z resnimi poskusi povečanja populacije. Ta ustanova je edina na svetu, kjer lahko Altai gorske ovce vidijo vsi. Še eno zanimivo dejstvo je, da so ovce, ki so se nahajale tukaj, varno rodile potomce.

Raziskovalci v živalskem vrtu so pripravili načrt za gojenje in spuščanje mladih jagnjet. V okviru te dejavnosti so bili septembra 2018 v svoj naravni habitat izpuščeni štirje samci, ki so jih ločeno vzgajali v posebni ptičnici. Dogodek je bil uspešen in živali so šle v gozd. Po izračunih strokovnjakov naj bi se srečali in postali del velike črede divjih ovac v regiji izpusta.

Opis gorske ovce

Dolžina odrasle gorske ovce je od 120 do 200 cm, višina vihra je 90-120 cm, teža je od 65 do 180 kg. Različne podvrste se razlikujejo po velikosti in barvi. Največji predstavnik je Pamir argali. Barva živali se razlikuje od lahkega peska do temno sivo-rjave. Spodnji del telesa je vedno svetlejši. Na straneh so trakovi rjave barve, ki ločujejo vrh telesa od dna. Gobec in plašč sta svetla. Moški gorske ovce se odlikujejo po značilnem obroču lahke volne v vratu in podolgovatih dlak na tilniku. Razlivanje je večkrat na leto, zimska volna je daljša in lažja od poletja. Konci so visoki in vitki.

Tako moški kot samice gorske ovce imajo dolge rogove. Pri moških je njihova velikost bolj impresivna, od 180 do 190 cm, zvijajo se s spiralami, konice so obrnjene navzgor in navzgor.

Prehranske značilnosti gorske ovce

Divja gorska ovca je rastlinojed, ki je osnova prehrane, ki je raznolika travnata vegetacija. Argali je še posebej nagnjen k žitnim pridelkom. Vse podvrste v prehrani kot celote so nezahtevne, lahko jedo šaš in mešanico.

Žival je lahko brez pitne vode že dolgo časa in se zadovolji z vlago, ki prihaja iz rastlin. Po potrebi lahko tudi pijete slano vodo.

Širjenje ovčjih gora

Gorske ovce so pogoste v vznožju in v gorah Srednje in Srednje Azije, kjer se dvigajo na nadmorsko višino od 1000 do 6000 metrov. Pojavljajo se v Himalaji, Pamirju in Tibetu, na Altaju in v Mongoliji. Pred tem je bilo območje širše in zajema zahodno in vzhodno od Sibirije ter jugozahodno od Jakutije.

Posebni habitati se razlikujejo za različne podvrste:

  • podvrst Ovis amon amon živi v Gobiju in mongolskem Altaju, na vzhodu Kazahstana, jugovzhodno od Altaja, jugozahodno od Tuve in Mongolije,
  • podvrste Ovis amon kalija je pogosta v Kazahstanu in na Altaju,
  • podvrst Ovis ammon hodgsónii - prebivalec Tibeta, Himalaje, Nepala, Indije,
  • podvrsta Ovis amon karelini opazimo na ozemlju Kazahstana, Kirgizije in Kitajske,
  • podvrst Ovis amonn rolii naseljuje Tadžikistan, Kirgizistan, Kitajsko, Afganistan,
  • podvrst Ovis ammon jubata živi v Tibetu, t
  • podvrste Ovis ammon sevértzovi najdene v zahodnem Kazahstanu in Uzbekistanu.

Gorske ovce imajo raje odprte prostore, stepska gorska pobočja in piedmontska skalnata območja, travnate alpske travnike, poraščene z listnato grmičevjem. Posebnost vseh podvrst je sezonska vertikalna migracija. Poleti gorske ovce gredo v alpski pas, bogat z travno vegetacijo, pozimi pa se spustijo na zasnežene pašnike.

Skupne podvrste gorske ovce

Gorska ovca vključuje naslednje podvrste, ki se odlikujejo po svojih habitatih in velikostih:

  • Anatolski muflon (Ovis amon anatolisa),

  • Bukhara gorski ram (Ovis ammon bosharensis),

  • Kazahstanski argali (Ovis ammon)

  • Gansu Argali (Ovis amon dalaimatae)
  • Tibetanski gorski ram (Ovis ammon hoggsоnii),

  • Severna Kitajska gorska ovca (Ovis amon jubata)
  • Gorska ovca Tien Shan (Ovis amon karelini),

  • аргали Козлова (Оvis аmmоn kоzlоvi),

  • каратауский горный баран (Оvis аmmоn nigrimоntаnа),
  • кипрский горный баран (Оvis аmmоn орhiоn),

  • горный баран Марко Поло (Оvis аmmоn роlii),

  • кызылкумский горный баран (Оvis аmmоn sеvеrtzоvi),

  • урмийские муфлоны (Оvis аmmоn urmiаnа).

Поведение горного барана

Горные бараны ведут преимущественно оседлый образ жизни. Зимой и летом они совершают вертикальные миграции. Poleti živali tvorijo majhne skupine, do trideset posameznikov, pozimi pa se te skupine združujejo in vključujejo do nekaj sto glav.

Čreda gorskih ovac je bodisi ženska z mladimi ali samskimi skupinami. Zreli moški pogosto pasejo ločeno od vseh. V čredi so ovna vedno tolerantna in prijazna, čeprav si ne želijo pomagati drug drugemu, če pa en ram izda alarmni signal, se mobilizira celotna skupina. Signal za nevarnost pri odraslih je hripav, pri mladih - blejanje.

Divja gorska ovca - žival izjemno previdna in inteligentna, sposobna je nenehno spremljati okolje. V primeru nevarnosti se takoj zateka v smeri, ki so težke za plenilce. S sposobnostjo vzpenjanja po skalah je gorska ovca primerljiva z gorsko kozo. Povprečna višina skoka - do 2 metra, dolžina - približno 5 metrov.

Gorske ovce so najbolj aktivne zjutraj, popoldne se spočijejo in pasejo zjutraj in zvečer.

Povprečna življenjska doba te vrste je 10-12 let.

Vzreja gorskih ovc

Pred začetkom gnezditvene sezone gorske ovce ustvarijo skupine do 15 posameznikov. Samice postanejo spolno zrele pri starosti 2 let, pa tudi moški, vendar slednji vstopajo v parne igre tudi po 2-3 letih pri starosti 5 let. Pred tem so jih starejši sorodniki odpeljali stran od žensk.

Pogoji obdobja parjenja se razlikujejo glede na habitat podvrst. V tem času odrasli ovni sami ustvarjajo "hareme", ki vključujejo 8-25 žensk. Mladi moški se zbirajo v mladinskih skupinah.

Moški v tem obdobju so vedno zelo navdušeni, aktivno iščejo spolno zrele samice in manj previdni kot običajno kot plenilci in lovci. Bori se tudi med samci, med katerimi živali začnejo udarjati s čeli in rogovi. Glasni zvoki, ki se pojavijo na ta način, se lahko celo slišijo v gorah na velikih razdaljah. Po rutu samci zapustijo samice in gredo v gore.

Nosečnost traja 5-6 mesecev, po kateri se rodijo pomladanska jagnjeta. Rojstvo otrok običajno poteka v oddaljenih skalnatih krajih ali gostih grmovnicah, kjer se samice odmikajo od črede. V leglu, ponavadi 1-2 mladičev, so trojčki redki. Povprečna teža novorojenčka je 3,5-4,5 kg. V prvih dneh življenja so dojenčki zelo šibki in popolnoma nemočni. Skrivajo se in skrivajo med velikimi kamni ali v grmovju. Po nekaj dneh se njihova aktivnost poveča in lahko sledijo svoji materi. Ženske s teleti preoblikujejo skupine, ki so se kasneje pridružile lanskoletnim mladim. Približno šest mesecev se mlečno hranjenje jagnjeta nadaljuje. Začnejo jesti zeleno krmo v starosti več tednov, v jeseni pa preidejo na samostojno hranjenje.

Rast v gorskih ovcah poteka počasi in dolgo časa, kar je še posebej opazno pri moških, ki postopoma rastejo skoraj celo življenje.

Naravni sovražniki gorske ovce

Glavni naravni sovražniki gorskih ovc so volkovi. Ti plenilci povzročajo velike populacije artiodaktilov, saj gorske ovce ostanejo na ravnih in odprtih, dobro gledanih območjih.

Poleg tega ima število argalov in naravnih sovražnikov, kot so snežni leopardi, leopardi, kojoti, gepardi, orli in zlati orli, negativen učinek. Tudi ljudje lovijo te živali. Pridobivanje te vrste je povezano s proizvodnjo mesa, kož in dragih rogov.

Zanimivosti o gorskih ovcah

  • Gorske ovce so največji predstavniki divjih ovac. Latinsko specifično ime "amon" sega v ime Boga Amona. Glede na mite, zaradi močnega strahu pred Tifonom, so se nebeški ljudje spreminjali v različne živali in Amon se je spremenil v ovna. Po starodavni tradiciji je bil ta bog celo predstavljen kot človek z velikimi in zvitimi rogovi.
  • Zaradi rogov, ki so jih gorske ovce lovile od antičnih časov. Pred tem so v kitajski tradicionalni medicini pripravljali različne napitke. Zdaj cena rogov te vrste doseže več deset tisoč dolarjev.
  • Gorske ovce na pašnikih pogosto izločajo živino, po kateri so polja popolnoma neprimerna za hranjenje teh divjih živali. Na velikost prebivalstva negativno vplivajo podnebne spremembe, zelo hude in zasnežene zime. Na splošno pa je stanje števila živali težko slediti zaradi njihovega gorskega življenjskega sloga.
  • Gorske ovce so uvrščene v rdečo knjigo Rusije, lov je prepovedan. Zelo enostavno je ukrotiti te živali, jih zadržujejo v zaprtih prostorih v prostornih boksih z visokimi in močnimi ograjami ter v prostorih s pitnimi posodami in hranilniki. Za obnovitev števila vrst ogroženih živali se dajo v živalske vrtove in rezerve.

Podvrste gorskih ovc

Vrste agalije ali gorske ovce vključujejo več dobro raziskanih podvrst, ki se razlikujejo po zunanjih značilnostih:

  • Altai ovce ali Ovis amon amon,
  • Anatolski muflon ali Ovis amon anatolisa,
  • Bukhara ram ali Ovis ammon Bosharez,
  • Kazahstanski argali ali Ovis amonionij,
  • Gansu Argali ali Ovis ammon dalaimatae,
  • Tibetanska gorska ovca ali Ovis amon hoggsonii,
  • Severna Kitajska gorska ovca ali Ovis amon jubata,
  • Tien Shan gorska ovca ali Ovis amon karelini,
  • Argali Kozlova ali Ovis ammon kozlóvi,
  • Gorska ovca Karatau ali Ovis ammon nigrimone,
  • Ciprski ram ali Ovis amon orión,
  • ram planine Marco Polo ali Ovis ammoni rolii,
  • Kyzylkum ram ali Ovis ammon sevrtzovi,
  • Ummski muflon ali Ovis ammon urmana.

Posebej zanimive so podvrste argali - gorske ovce Altai ali Tien Shan. Ta artiodaktilni sesalec, ki spada v družino rogovih ovnov, ima najmočnejše in zelo težke rogove. Povprečna teža, ki jo imajo rogovi odraslega moškega, je pogosto 33-35 kg. Višina zrelega moškega na vihru se lahko giblje med 70-125 cm, dolžina telesa pa do dva metra in masa 70-180 kg.

Dolžina repa je 13-14 cm, za vse predstavnike podvrste O. amon amon pa je značilna prisotnost precej okroglega telesa, tanke, a zelo močne okončine. Na koncu živalskega obrazu je svetlejša barva kot glava in hrbet. Prebivalstvo gorskih ovac Altai lahko predstavljajo dve glavni skupini: ženske z mladimi posamezniki in zreli moški.

Nič manj zanimiva so gorski Kyzylkum ram ali argali Severtsov. To endemično ozemlje Kazahstana je trenutno pod grožnjo izumrtja, število teh podvrst pa ne presega sto posameznikov. Ovis amon severtzovi je uvrščen v rdečo knjigo, ki deluje na ozemlju Kazahstana.

Videz argali

Dolžina telesa odraslega argala je 120-200 cm, višina vihra pa 90-120 cm in teža 65-180 kg. Odvisno od podvrste se razlikujejo ne samo po velikosti, temveč tudi po barvi karoserije, danes pa je največji Pamirski argali ali gorski ram Marka Pola, ki je dobil ime v čast slavnega popotnika, ki je dal prvi opis tega sesalca.

Za samce in samice te podvrste so značilni zelo dolgi rogovi. Moški iz gorske ovce ima večje, impresivne velikosti rogov, katerih teža je pogosto skoraj 13% celotne telesne teže živali. Rogovi, dolgi do 180-190 cm, spiralno zaviti, konci obrnjeni navzven in navzgor.

To je zanimivo! Dolga leta so rogovi gorskih ovc zelo priljubljeni pri lovcih, zato je njihova cena pogosto več tisoč dolarjev.

Barvanje telesa rogatih kopitarjev se lahko zelo razlikuje, kar je posledica značilnosti podvrste. Najpogosteje barvo predstavlja zelo širok razpon od svetlih peščenih odtenkov do temno sivo-rjave barve.

Za spodnji del telesa je značilna svetlejša barva. Na straneh telesa gorskega ovna so temno rjavkaste proge, ki zelo jasno vizualno ločujejo temnejši zgornji del telesa od svetlega spodnjega dela. Območje gobca in hriba ima vedno svetle barve.

Značilnost barve moške gorske ovce je prisotnost zelo značilnega obroča, ki ga predstavlja lahka volna in se nahaja okoli vratu živali, kot tudi prisotnost podolgovatih las v predelu vratu. Tako visokokakovostni artiodaktični sesalec se nekajkrat na leto izgubi, zimsko krzno pa ima svetlejšo barvo in maksimalno dolžino v primerjavi s poletnim pokrovom. Noge gorskih ovac so precej visoke in zelo vitke, kar je skupaj s spiralnimi rogovi glavna razlika med gorsko kozo (Sara).

Pomembno je! Ko obstaja nevarnost za življenje, odrasla žival začne vonjati zelo aktivno in glasno, mladi ljudje pa blejejo kot jagnjeta domačih ovac.

Življenjski slog in vedenje

Gorske ovce spadajo v kategorijo živali, za katere je značilen sedeči način življenja. V zimskem in poletnem obdobju tako imenovane vertikalne migracije opravljajo bovidni artiodaktili. Z začetkom poletja se gorske ovce združujejo v razmeroma majhnih čredah, ki so sestavljene iz največ trideset glav, pozimi pa postane takšna čreda veliko večja in je sposobna vključiti več sto neenakomernih živali.

Skupino gorskih ovc lahko predstavljajo združbe samic in mladih živali ter posamezne neženske skupine. Veliki odrasli moški lahko pasejo ločeno od celotne črede. Kot kaže praksa večletnih opazovanj, združeni v eno čredo ovac se obnašajo precej strpni in povsem prijazni drug drugemu.

Opozoriti je treba, da odrasle ovce običajno ne nudijo pomoči svojim sorodnikom, vendar se vedenjske značilnosti vsakega člana, ki vstopa v čredo, natančno spremlja, in če obstaja alarmni signal, ki ga izda en ram, ima celotno čredo položaj čakanja in videnja.

Divje gorske ovce so označene kot zelo previdni in dovolj pametni sesalci, ki lahko stalno spremljajo celotno situacijo okoli njih. Ko se pojavijo prvi znaki nevarnosti, se argali umaknejo v smeri, ki jo bodo sovražniki najmanj dosegli. V plezalnih sposobnostih je gorska ovca nekoliko slabša od gorske koze.

Tak artiodaktil se ne more premikati po površini čistega tipa, prav tako pa je sposoben manj aktivno in enostavno skakati na skalnata območja. Vendar pa povprečna višina skoka doseže nekaj metrov, dolžina pa je lahko približno pet metrov. Največjo aktivnost goveda je opaziti z začetkom zgodnjega jutra, v poldne pa se živali pošiljajo na počitek, kjer se žvečijo dlesni med ležanjem. Argali raje pasejo v hladnih jutranjih in večernih urah.

Koliko let živi argali

Povprečna življenjska doba gorske ovce ali argalov se lahko zelo razlikuje glede na številne zunanje dejavnike, vključno z območjem razdeljevanja. Ampak, praviloma, v naravnih, naravnih pogojih, artiodactyl poloroye sesalec lahko živi ne več kot deset ali dvanajst let.

Habitat in habitat

Gorski argali živijo, praviloma, v vznožju in gorskih predelih Srednje in Srednje Azije, dvignejo se na nadmorsko višino 1,3-6,1 tisoč metrov. Gorski sesalec naseljuje Himalaje, Pamire in Tibet, pa tudi Altaje in Mongolijo. Relativno nedavno je bil obseg takšnih artiodonov veliko širši, gorski argali pa so bili množično najdeni v južnem delu Zahodne in Vzhodne Sibirije ter v jugozahodnem delu Jakutije.

Trenutno je življenjski prostor argalov v veliki meri odvisen od značilnosti podvrste:

  • podvrst Ovis amon amon najdemo v gorskih sistemih Gobi in Mongolskega Altaja ter na nekaterih grebenih in masivih na ozemlju vzhodnega Kazahstana, jugovzhodnega Altaja, jugozahodne Tuve in Mongolije,
  • podvrsta Ovis amon sllium najdemo v kazahstanskem višavju, v severnem Balkhashu, Kalbinskem Altaju, Tarbagataiju, Monraku in Saurju,
  • podvrst Ovis ammon hodgsonii najdemo v tibetanskih višavjih in na Himalaji, vključno z Nepalom in Indijo
  • Ovis amon karelini najdemo v Kazahstanu, pa tudi v Kirgizistanu in na Kitajskem,
  • subspecies Ovis amonn rolii živi na ozemlju Tadžikistana in Kirgizije, Kitajske in Afganistana,
  • podvrst Ovis ammon jubata naseljuje ogromno tibetansko gorovje,
  • subspecies Ovis ammon supervizovi naseljuje zahodni del gorovja v Kazahstanu in tudi nekatera območja v Uzbekistanu.

Gorske ovce imajo raje precej odprte prostore, ki jim omogočajo, da se sprehajajo po stepskih gorskih pobočjih in piedmontskih kamnitih predelih, kot tudi travnatih alpskih travnikih, dobro zaraščenih z listnatimi grmi. Artiodaktaridni gorski sesalec se pogosto najde v skalnatih grapah in dolinah s skalnatimi višavji.. Argali se skušajo izogniti krajem, ki jih zaznamujejo gosto goščavo lesne vegetacije. Posebnost vseh podvrst je sezonska vertikalna migracija.

To je zanimivo! Poleti se argali povzpnejo na območja alpskega pasu, bogata s travnato svežo vegetacijo, in pozimi, nasprotno, živali se spustijo na območje majhnih snežnih pašnikov.

Prehrana, kaj jedo argali

Divje gorske ovce, argali, spadajo v kategorijo rastlinojedih živali, zato je osnovni obrok za artiodaktile predstavljen z raznovrstno travnato vegetacijo, ki je značilna za območje in območje, kjer obstaja podvrsta. Glede na številna znanstvena opazovanja, vse druge vrste rastlinske hrane, zaračunane argali, dajejo prednost žitnim pridelkom.

To je zanimivo! Vse podvrste so nezahtevne, zato poleg žitaric z velikim veseljem in v velikih količinah jedo šašo in mešanico.

Artiodactyl sesalec se ne boji slabega vremena in padavin na vse, zato aktivno jedo bujno vegetacijo tudi v času precej močnih deževij. Prisotnost vode za gorsko ovco ni življenjska nujnost v življenju, zato lahko takšna žival mirno ne pije dolgo časa. Če je potrebno, lahko argali pijejo tudi slano vodo.

Razmnoževanje in potomstvo

Malo pred parjenjem se gorske ovce združijo v majhne črede, ki jih sestavlja največ petnajst glav. Spolna zrelost pri ženskah argali se začne v drugem letu življenja, vendar se sposobnost razmnoževanja živali pridobiva šele pri starosti dveh let. Moški iz gorske ovce postane spolno zrel do dveh let, vendar žival aktivno sodeluje pri razmnoževanju precej kasneje, približno pet let.

Do te starosti mladi moški nenehno odnašajo ženske najstarejše in večje brate. Čas aktivne rutine ni enak v različnih delih območja gorske ovce. Na primer, pri osebah, ki živijo na ozemlju Kirgizije, se sezona rutine običajno opazuje novembra ali decembra. Značilnost odraslih moških ovnov je zmožnost ustvarjanja tako imenovanih "haremov", ki jih sestavlja osem ali več samic. Največje število samic na odraslo moško gorske ovce je približno petindvajset posameznikov.

Skupaj s samicami se lahko v takšno čredo vključi več nezrelih živali. Spolno zreli, a še ne dovolj močni, mladi samci takšnih bovidnih hrapavih nosnic, ki jih ženske ne priznajo najmočnejši in najnaprednejši tekmeci, se v času ruta najpogosteje združujejo v ločene majhne skupine, ki se gibljejo v bližini ustvarjenih »haremov«.

V času parjenja so za moške iz argalov značilna močna vznemirljivost in zelo aktivno lovijo spolno zrele samice, zaradi česar postajajo manj previdne. V takšnem obdobju so se lahko lovci in plenilci na nevarno razdaljo ne približali artiodaktilom. Številni turnirski spopadi potekajo med odraslimi in moškimi, ki so pripravljeni na parjenje v sezoni rutine, na kateri se živali razpršijo in se ponovno združijo, pri čemer se med udarjanjem z glavami in rogovi z neverjetno silo udarijo.

To je zanimivo! Glasni zvoki, ki spremljajo takšne stavke, se lahko sliši v gorah tudi na razdalji nekaj kilometrov. Po koncu rutnega obdobja se argali moški ponovno ločijo od vseh samic in se v majhnih skupinah združijo v gore.

Trajanje nosečnosti ženske argale je približno pet ali šest mesecev, po tem pa se z začetkom pomladne vročine pojavijo jagnjeta. Ženske gorskih ovac se pred nastopom jagnje odmaknejo od glavne črede in iščejo najbolj gluhe kamnite ali gosto grmičaste površine za jagnje. Kot posledica jagnjenja se praviloma rodi eno ali dve jagnjadi, vendar so znani tudi primeri nastanka trojčkov.

Povprečna teža novorojenih jagnjet je neposredno odvisna od njihovega števila, vendar pogosteje ne presega 3,5-4,5 kg. Признаки полового диморфизма, в плане веса, при рождении бывают выражены очень слабо. Новорожденные самки могут быть незначительно меньше самцов. В самые первые дни жизни новорожденные ягнята бывают достаточно слабыми и абсолютно беспомощными. Они затаиваются между крупных камней или в кустарнике. Примерно на третий или четвертый день ягнята становятся более активными и следуют за своей матерью.

Če v prvih dneh, vse okolice samice gorske ovce raje ostanejo same, potem po nekaj tednih, potem ko so potomci malo močnejši, začnejo fermentirati in se celo združevati v majhnih skupinah. Lani so se mladi tako pridružili tako majhnim čredam samic. Majčino mleko uporabljamo kot glavno krmo jagnjet gorskih ovac do sredine jeseni. Ta koristen in zelo hranljiv proizvod v svoji kemijski sestavi in ​​značilnostih okusa nima bistvenih razlik od mleka domačih ovac.

Zeleno krmo začnejo zmerno uživati ​​jagnjeta nekaj tednov po rojstvu in z začetkom jesenskega obdobja večina mladih krme sama. Ženske, ko rastejo in se razvijajo, opazno zaostajajo za velikostjo moških.

To je zanimivo! Gorski argali rastejo precej počasi in dolgo časa, počasna rast pa je še posebej opazna pri moških, ki se lahko postopoma povečujejo po velikosti praktično skozi vse življenje.

Status prebivalstva in zaščita vrst

Lokalni lovci masovno streljajo gorske ovce za svoje rogove, ki jih kitajski zdravilci tradicionalne medicine pogosto uporabljajo za pripravo različnih napitkov. Skoraj vse podvrste te živali s kopitarjem živijo na dokaj nedostopnih območjih, zato je njihovo število nemogoče natančno kontrolirati.

Argali so pogosto iztisnjeni iz živinorejskih pašnikov, po katerih postanejo polja popolnoma neprimerna za hranjenje gorskih ovc.. Podnebne spremembe, ki so prevelike ali zelo zasnežene zime, prav tako zelo negativno vplivajo na zmanjšanje števila ljudi.

Argali ali gorska ovca je uvrščena v rdečo knjigo Ruske federacije, zaradi česar je mogoče privesti pred sodišče tiste, ki vodijo nezakonit lov za ogroženega. Kot kaže praksa, se lahko argali ukrotijo ​​in za udobno držanje v ujetništvu je takšna goveda gorska ovca dovolj, da se prostorskemu peresniku dodeli visoka in močna ograja ter prostor s pivci in hranilniki. Da bi obnovili število vrst, ogrožene živali tudi postavimo v posebna ohranitvena območja in jih hranimo v živalskih vrtovih.

Oglejte si video: bovška ovca (Oktober 2019).

Загрузка...