Splošne informacije

Dove: kako izgleda, kje živi, ​​kaj poje

Zelo enostavno je razločevati sizarja od clintukha, ki je blizu njega, če veste, da ima prvi, za razliko od svojega kolega, oranžne oči, črni kljun in belo točko na spodnjem delu hrbta, vendar ni vedno naletel. Zato ni najbolj zanesljiv znak.

Sisareje so razvrščene kot sedeče ptice, vedno so povezane z določenimi območji, v katerih preživijo večino svojega življenja.

Najpogosteje golobi živijo v kolonijah, ki lahko sestavlja do 1000 posameznikov. In celotno prebivalstvo po vsem svetu je že dolgo prestopilo mejnik milijona predstavnikov vrste. In z nastopom hladnega vremena, se prebivalstvo močno zmanjša, in poleti prihaja do prvotne številke.

Obstaja več vrst golobov:

  • gnezdo,
  • guganje, ki kaže na dvorjenje,
  • opozorilo o nevarnosti
  • kihanje med hranjenjem.

Barva in perje sisaris

Najpogostejša barva v golobih je siva. Še vedno pa je še veliko drugih barv. Nekateri mestni golobi imajo na primer zelo temne ali skoraj črne barve, redko pa jih najdemo posameznike s perjem barv kave. Ptice, ki jih oseba vzgaja, so lahko rjave ali popolnoma bele, včasih njihova barva kljuna je roza, oči pa so temne in ne oranžne kot tiste iz navadnih sisarijev. Za tiste, ki živijo na obrobju mest ali na podeželju, lahko najdete »divjo« barvo, to je, ko je na krilih več črnih črt in temni pas na sivem repu.

Habitat

Obnašanje golobov je odvisno od tega, ali so divje ali živijo v mestih.

Divji sisariji pogosto iščejo, čeprav ne na dolge razdalje, zaradi iskanja hrane, toda mestni so vezani na eno mesto in ne odletijo več kot nekaj kilometrov in se vedno vrnejo na svoje mesto življenja. Druga razlika je v tem, da mestni golobi radi preživljajo čas, ko sedijo na drevesih, ko divji in podeželski golobi tega nikoli ne storijo.

Način življenja

Golobi so najpogosteje aktivni le čez dan, a mestni sisari se lahko ponoči gibljejo, ker so ulice v mestu ponavadi osvetljene. V večjem delu dneva so sizarci zaposleni pri iskanju hrane ali sproščanju. In med sezono parjenja ali hranjenja piščancev v iskanju hrane začne iti še več časa.

Spi sisari noč, razburkan. Ženska s piščanci spi v gnezdu, ko moški živi blizu njih.

Mestni sisari so manj aktivni kot divji. In zahvaljujoč pogostim odprtim in toplim mestom, se lahko gojijo skozi celo leto, nato pa število njihovih sklopk doseže 9. Toda divji golobi lahko naredijo največ 4 zalege na leto.

Plemenski sisar

Moški skrbi za žensko, glasno guguje. Par golobov se med seboj čisti perje in v stiku s kljunom, posnema poljub. Čas parjenja golobov se pojavlja kadarkoli v letu, ker je (sezona parjenja) odvisna samo od kraja bivanja para.

Ko moški najde partnerja, jo začne reševati pred tekmeci, ko se pojavijo, žensko vzame na samotno mesto - tako da jih ne najdejo. Če je nasprotnik iz drugega paketa, se moški obnaša bolj agresivno, napada tujec.

Par začne pripravljati prostor za prihodnje potomce. Skupaj bodo zgradili gnezdo. Ženska ga zloži in moški prinese vejice itd.

Samica položi prva jajca približno tri tedne po parjenju. Razlika med njima je 2 dni. Golobi se jajca izležejo približno 20 dni, tako da sta oba starša ženska in moški v zameno. Piščanci se izležejo ne istočasno, ampak z razliko v številu ur. Ob rojstvu sploh nimajo perja, zato se ne morem ogreti.

Večina prehrane golobov je rastlinska hrana. Sisariji jedo tudi žuželke in črve. In na mrazu, ko je težko najti hrano, začnejo jesti vse, celo mrhovine. Golobi iščejo hrano in jo jedo v jatah, tako da lahko včasih nad krajem hranjenja vidite več kot 100 posameznikov. In največje jate se zbirajo med žitnimi pridelki. Na enem obroku lahko golobi jedo 40 gramov, njihova dnevna količina hrane je 60 gramov hrane rastlinskega izvora.

Naravni sovražniki sivih golobov

Glavni sovražniki so pogosto ptice, na primer jastrebi, radi jedo golobje. Predvsem postanejo nevarne pri hranjenju piščancev, ker bi, če bi bila oba starša oddaljena od svojih otrok, plenilci lahko napadali neoborožene piščance.

Od ptic, so goshawksi nevarni, prav tako radi jedo sisaris, in v enem dnevu lahko ena taka družina ptic poje do 7 golobov. Govorimo o nevarnosti divjih golobov. Toda sivi sokol grozi le mestnim golobom, v sodobnem svetu svoje piščance hranijo z golobjem.

Še ena nevarnost v mestu - vrane, ponavadi ubijejo najšibkejše in najstarejše v paketu.

Za divje golobe so takšni plenilci nevarni: dihurji, kače. Zgodi se, da kuščarji kradejo in jejo jajca.

Moški plemenski golobi

Človek je izvedel veliko število novih vrst golobov, v katerih se ne razlikuje le barva perja, temveč tudi njihove fizične lastnosti. Trenutno je več kot 800 pasem, od tega 300 domačih pasem.

Obstaja več vrst ciljnih vrst golobov:

  1. Meso. Vzrejeni so zato, da bi še naprej jedli. Njihova posebnost je v njihovi veliki teži, v primerjavi s svojimi kolegi v mestu.
  2. Športne ali poštne. Njihova glavna značilnost je, da lahko letijo na dolge razdalje brez ustavljanja za kratek čas. Pred tem so se uporabljali le kot poštne, a od leta 1820 so se pojavila tekmovanja med golobi - potem so dobili ime šport.
  3. Dekorativna. Vzrejajo se zato, da se z njimi udeležujejo na mednarodnih razstavah.

Gojenje golobov poteka v posebnih zgradbah - golobice.

Vpliv golobov na človeško življenje

Seveda je pojav človeških naselij močno vplival na življenje teh ptic. Postali so odvisni od človeka. Golobi potujejo pro in c z ljudmi, zato so se pojavili na skoraj vseh celinah. In same ptice imajo pozitiven in negativen učinek na ljudi.

  1. Golobi so naravni distributerji bolezni, širijo ptičjo gripo ali ornitozo, toda neposredno iz golobov se ljudje redko okužijo.
  2. Sizari degradira videz ulic in zapusti svoje leglo. Najdemo ga povsod na cestah, spomenikih, avtomobilih, obešalih, oknih, ograjah, včasih tudi na samih ljudeh.

  1. Sisari dobro uničijo smeti na ulicah, jedo ali se premikajo v njihova gnezda.
  2. Vreme določajo golobi, dobro se počutijo spremembe v atmosferskem tlaku.
  3. Začeli so se uporabljati kot poštni (zaradi hitrosti gibanja), vendar jih zdaj niso uporabljali tako dolgo.

Zanimiva dejstva

  1. Golobi lahko letijo do 3 tisoč kilometrov, njihova hitrost pa se razvije do 150 km / h. Zaradi tega so se začeli uporabljati za pošiljanje črk na dolge razdalje v relativno kratkem času. To je za golobno pošto.
  2. Pari lahko sedijo do 16 piščancev na leto. Poleg tega lahko svojim otrokom zagotovijo približno 8 kilogramov dobrega mesa.
  3. Če si sizarja očesa nekako prikrajšate, na primer z očmi z zavezanimi očmi, se bo prenehal tresti z glavo, saj so golobi običajno usmerjeni v prostor.
  4. Mnogo pogosteje v simbolizmu ali legendah lahko omenimo golobe kot druge ptice.
  5. Golob je ena prvih ptičev, ki jih je človek ukrotil.

Opis in zunanja struktura

Modra golobica je človeštvu že od nekdaj znana. Prva omemba je bila najdena v Mezopotamiji in stara več kot 5000 let. V tem obdobju je prišlo do udomačitve teh ptic. V starodavnih egipčanskih grobovih so našli ostanke ptic.

To še enkrat potrjuje zgodovinsko dejstvo, da se golob že od davnih časov šteje za sveto ptico. Ornitologi razlikujejo dve podvrsti teh ptic: divje in urbane.

Ne glede na habitat pa imajo enako obliko: t

  • barve - Modro-siva obarvanost je najpogostejša pri tej vrsti. Vendar pa so mestni predstavniki okoli 28 sort barv. Ta raznolikost je posledica dejstva, da se v mestnih širinah pojavlja umetna selekcija. Perje glave, vratu in prsnega koša ima rumeno, vijolično kovinsko ali zelenkasto-vijolično barvo. Nekatere sorte imajo lahko bele ali temne lise. Glede na obarvanost perja, širino in barvo trakov na krilih in spodnjem delu hrbta ornitologi razlikujejo več kot 10 vrst modro-sivega goloba,
  • teže - pri predstavnikih divje favne se telesna teža giblje od 230 do 400 g, vendar pa lahko teža mestnih ptic včasih preseže navedene vrednosti. To je zato, ker so ptice dovzetne za debelost,
  • trup - velika in dolžina lahko doseže 37 cm, za najmanjše ptice pa ne presega 29 cm, modra golobica pa daje vtis vitke ptice, vendar ima podkožno maščobo, katere volumen je več kot polovica telesa, in tehta le 0, 1% skupne telesne mase
  • krila - imajo koničasto obliko, njihov obseg pa lahko doseže 67–73 cm. V povprečju lahko golob letuje do 900 km na dan, njegova močna krila pa omogočajo hitrosti do 70 km / h. Divje ptice lahko dosežejo hitrosti do 180 km / h
  • rep - zaobljena oblika. Perje ima črni rob. Dolžina lahko variira od 13 do 14 cm,
  • majhna glava. Bill je topa, rahlo zaobljena oblika, črne barve. Njegova dolžina ne presega 2,5 cm, beli lokum je jasno izražen, v njegovi bazi pa so razpoke nosnic. Ušesa so skrita v perju, vendar to nikakor ne ovira detekcije frekvenc, ki so izven nadzora človeškega ušesa (sisarjev slušni razpon je od 10 do 12.000 Hz,
  • oči - najpogosteje najdemo z zlato ali rumeno šarenico, vendar lahko srečate posameznike z oranžno ali celo rdečo iris. Vizija teh ptic je zelo dobro razvita: zlahka se orientirajo v prostoru in lahko ločijo celoten barvni spekter, vključno z ultravijoličnim. Nenavaden hod goloba se pojasni z dejstvom, da mora z vsakim korakom osredotočiti svoj vid,
  • vratu - kratek, v spodnjem delu, kjer se nahaja golga, vijolični odtok perja nadomesti vinsko rdeča,
  • tace - kratka, dolžina vretenca je 3,5 cm, barva pape je lahko drugačna. Obstajajo predstavniki rožnatih šap in črnih,
  • glasu - tiho, guganje. V mestnem vrvežu in nemiru je enostavno razlikovati. Ornitologi razlikujejo več vrst kihanja: signalizirajo pristop nevarnosti, pozive, guganje, gnezdenje in guganje.

Odrasli sizar ima v povprečju okoli 10 tisoč perja. Vsak od njih ima svoj namen. Tako se razlikujejo tri skupine perja: nekatere pomagajo ptici leteti v močnem toku, drugi so potrebni za počasen let, drugi pa proizvajajo zvoke, s katerimi ptica komunicira med letom.

Kje živi in ​​koliko živi

Modra golobica se je razširila na vse celine, razen na Antarktiko. Vendar je bil naravni domet te ptice omejen na osrednje in južne regije Evrazije in Afrike.

Glavni habitat Sizarja v Evraziji je ležal znotraj gorskega Altaja, vzhodne Indije, Tien Shana, Mjanmara in v regiji od doline Yenisei do Atlantika, v Afriki pa - obale Andenskega zaliva, Darfusa in severno od Senegala.

Sinantropna (udomačena) populacija teh ptic se je razširila po vsem svetu. Na nekaterih celinah so sivega goloba namenoma pripeljali: na primer, leta 1606 so ga francoski kolonisti pripeljali v Novo Škotsko (vzhodna pomorska provinca Kanade). V post-sovjetskih regijah se je območje Sizarja razširilo južno od 48 ° severne zemljepisne širine, v nekaterih regijah pa se spušča s 55 ° c. sh. (na primer na Yenisei). V Evropi se njen habitat začne pri 54 °. sh. Modro golobico lahko najdete na Ferskih otokih in Kanarskih otokih, v Združenem kraljestvu, v Sredozemlju ter v Lakshadweepu in na Šrilanki.

V Avstraliji je golob zaščitnik žensk, zato so moški v tej državi pogosto uporabljali to pernato mrtvo truplo, da jezo ali maščevanje svojim ženskam. Babilon je veljal za mesto golobov. V njenih zidovih je bila legenda, da se je kraljica Semiramis spremenila v goloba in odšla v nebesa.

V divjini je populacija sizarja pogostejša v skalnatem in gorskem svetu, na obalah morij in rek, pa tudi v stepskih in puščavskih območjih. Pogosto jih lahko vidimo v bližini grmičevja ali blizu kmetijskih zemljišč. Populacija divjih golobov se postopoma zmanjšuje, vendar še ni dosegla kritično nizke ravni, ki bi spadala pod zaščito Greenpeacea.

Življenjska doba pernate ptice v divjini je tri leta in sinantropski posamezniki lahko živijo približno 15 let. Vendar pa je bilo redkih sizarjev, katerih starost je dosegla celo 30 let.

Kaj se hrani

Sprehodite se skozi vaš najljubši park in srečate golobe, ki iščejo hrano. Pogosto je mogoče opazovati, kako jih nekateri hranijo z drobtinami kruha ali kakšno žito. Zanimivo je, da so te ptice vsejedi.

Golob ima 37 okusnih brstov, zaradi katerih so te ptice nepredvidljive v hrani. Na primer, pri ljudeh se njihovo število giblje od 10 000. Poleti je sizarjeva prehrana v glavnem sestavljena iz žit, divjih jagod, zelišč in majhnih semen.

V hladnem obdobju, ko je težje najti rastlinsko hrano, lahko celo jedo mrhovina. Pomaga prebaviti take majhne kamenčke ali zrnca peska, ki jih ptica pogoltne. Glede na regijo habitata se prehrana teh ptic lahko razlikuje.

Najpogosteje se sisari hranijo v jatah, njihovo število pa lahko doseže od 10 do več sto posameznikov. Za iskanje hrane je jata poslala majhne preiskovalne skupine, ki jih sestavlja 8 do 12 posameznikov.

Ko je najdeno mesto za hranjenje, oddajajo gugalne krmilne signale. Celotna jata pluje pod tem signalom, zato se majhna jata zelo hitro spremeni v ogromno. V naravi se pri nabiranju kmetijskih proizvodov lahko najdejo velike jate. Narava je določila načelo, da se nič ne sme izgubiti, zato padla zrna pobirajo golobi. Vendar pa izberejo samo posamezna zrna, saj jim struktura njihovega telesa ne omogoča, da bi se ukrivili in kljuvali v spiklet, in to ne povzroča škode kmetijstvu.

En sam golob lahko v enem obroku uživa 17–43 g različnih semen. Hranijo se dvakrat na dan: zjutraj in popoldne. Tako je dnevna količina krme na posameznika 35–60 g.

Pljuvanje krme iz tal vam omogoča, da ohranite normalno črevesno mikrofloro. Sinantropski golobi se pogosteje nahranijo v primerjavi s svojimi divjimi sorodniki. Pogosto najprej napolnijo želodec, nato pa golšo: izmenično levi in ​​desni del.

Mestne ptice, ki jih hranijo ljudje, se zelo hitro navadijo na osebo. To je jasno vidno, ko babica pride na kraj hranjenja, in velika jata ji leti, pričakuje dobrote. Pogosto lahko nekateri ljudje kljuvajo celo z roko, ne da bi pokazali niti najmanjši strah. Golobi so zelo nenavadna pijača. Za razliko od drugih ptic sizarjev kljun omogoča pretakanju vode po načelu slame.

Oblikovanje para

Siva golobica pripada monogamnim pticam, njihovi pari pa vztrajajo vse življenje. Pubertet pri golobih se začne zelo zgodaj - v 5-7. Mesecu življenja. Za prebivalce južnih regij je obdobje gnezdenja trajalo celo leto. Toda prebivalci na severu, bo padel za marec - oktober.

Igre z zakonskimi zvezami se začnejo z dvoriščem. Moški izbere žensko in jo spremlja povsod, medtem ko opravlja nekakšen parni ples. Napihne svoj vrat in, ko širi svoja krila, se naslanja na tla. Če tovrstno dvorjenje ne pomaga, moški zavzame navpični položaj in napihne rep. Vsa ta gibanja spremlja poročno guganje. Zakonske igre se lahko odložijo za več tednov. Ko samička skrbi za moškega, golobi začnejo čistiti perje. Konec obdobja poroke je tako imenovani kloakalni poljub (spolni odnos). Traja nekaj minut. V tem času je moški na hrbtni strani ženske.

V tem položaju pridejo v stik s kloako in moški preide v spermo, ki se premakne v jajčno celico. Ta situacija je zelo nestabilna in za uravnoteženje moških potrebuje leteči krila. Na koncu seznanjanja opravi obredni let in hrupno lomi krila. Ženska je poslana, da opremi svoje prihodnje gnezdo.

Razporeditev gnezda

Golobi gnezdo poskušajo graditi na nedostopnih mestih za plenilce. V divjini uporablja razpoke v skalah ali jamah. В городских джунглях для этих целей идеально подходят чердаки, потайные отверстия в зданиях или под крышей. Хотя синантропные голуби обитают рядом с человеком, однако обнаружить их гнёзда достаточно трудно. Для создания гнезда используются веточки, трава и мелкозернистая глина. Поиском материалов занимается самец, а самка создаёт гнездо из всего, что принесёт её спутник. Gnezdo se uporablja večkrat. Struktura gnezda je precej preprosta in je majhna palica vej, ki je povezana s travo in ima majhno depresijo.

Prostor za gnezdenje golobov je majhen, hkrati pa vsak moški jasno spremlja skladnost svojega ozemlja. Sosedje ne dovoljujejo, da presežejo določene meje.

Valilna jajca

V gnezdu samica odda 2 jajca v intervalih po 24 ur. Čeprav so gnezda z enim jajcem in celo s petimi. Velikost jajc se giblje od 35x25 mm do 43x32. Jajce ima belo in gladko lupino.

Oba starša izležeta jajca. Samica zapusti gnezdo le enkrat na dan, takrat moški zamenja svojega spremljevalca. Inkubacijska doba je samo 17–19 dni.

Skrb za potomce

Na 17. dan po polaganju jajčec se piščanci začnejo izlegati. Rojeni so popolnoma slepi in imajo redko in dolgo rumeno barvo. Hranjenje od prvega dne poteka z mlekom za golobe, ki ga starši v prvem tednu do 4-krat na dan hranijo in hranijo svoje piščance.

V drugem tednu se seme, ki se prebavljajo v starševem golu, dodajo prehrani mladih potomcev. Hkrati se pogostost hranjenja zmanjša na 2-krat na dan. Rumena barva se postopoma spremeni v sivo, sčasoma pa jo zamenja perje.

Po 17 dneh mestnih prebivalcev in 22-25 dni divjih staršev se mladi mladiči golše ne nahranijo več. Istočasno začnejo piščanci zapustiti gnezdo, moški pa jih še vedno skrbi.

Mladi golobi dosežejo svojo končno zrelost do 32. dneva svojega življenja. Do takrat so že sposobni leteti in vedeti, kako najti svojo hrano.

Ko piščanci zapustijo gnezdo, ženska začne polagati nova jajca in jih začne izlegati. Vendar pa obstajajo primeri, ko ženska začne inkubirati nove potomce, preden mladi piščanci še niso zapustili gnezda.

Opis Blue Dove

Mestni golob je razširjen skoraj po vsem svetu. V Rusiji je mogoče najti ne le v evropskem delu države, temveč tudi daleč onkraj Ural. Te ptice Ruske zime se dobro prenašajo in vroče poletje, kar je prispevalo k široki distribuciji.

Najbližji sorodniki sizarja so naslednji golobi.:

Sizar poje vse in je zelo ploden. Zaradi tega je zmagal konkurenco drugih vrst ptic. Wild Sisaris se šteje za sedeče. So raje množijo in živijo na istem ozemlju. Zelo redko se sprehajajo. Največkrat je jata golob prisiljena spremeniti kraje zaradi zunanjih okoliščin.

Mesto sisaris sploh ne spremeni svojega mesta namestitve. Da, lahko čez dan preletijo nekaj kilometrov od svojega ozemlja, a zvečer se bodo zagotovo vrnili. Gorski sizarji preživijo večino svojega življenja na višinah do 4 km. V dolino se spustijo šele z nastopom hudega mraza. Pravzaprav je to edini primer sezonske selitve golobov.

Modri ​​golobi so veličastni letalci. V zraku lahko pospešijo do hitrosti 150 km / h. Največja hitrost golobov je 75 km / h.Te ptice raje živijo v pakiranjih. Vsako pakiranje ali kolonija običajno nima več kot 1.000 posameznikov.

Skupno na svetu, po približnih ocenah raziskovalcev, obstaja več milijonov teh ptic. Točne velikosti prebivalstva ni mogoče izračunati, saj se nenehno spreminja pod vplivom zunanjih in notranjih dejavnikov. Na primer, v hladnih zimah golobi pogosto umrejo. Gre za dejstvo, da v mestih izginejo vse kolonije teh ptic. V plodnem letu ali po dolgem poletju opazimo nasprotno situacijo: na mestnih ulicah je več sivih golobic.

Razlikovati goloba od druge ptice je dokaj preprosta. Samo poglejte, kako hodi. Če pri hoji ptica tresi glavo, potem je vsekakor golob.Takšna posebnost gibanja je razložena z nenavadnim delovanjem vizualnega aparata sizarja. Deleži korak, potegne glavo naprej in se za trenutek zmrzne in oceni okolje.

Drugo posebnost sivi golobi - guganje. To je ime grlenega ropotanja, s katerim moški kliče žensko in opozarja svoje tekmece, da je ozemlje pod njegovim nadzorom. Ne samo samci, ampak tudi samice med inkubacijo piščancev. Res je, da je njihovo guganje bolj kot mucek.

Po mnenju ornitologov obstaja 5 vrst guganja:

  • invokacijski,
  • gnezdo,
  • skrbi
  • signal,
  • kihanje med hranjenjem.

Poleg glasu, te ptice komunicirajo med seboj s ploskanjem s krili. Oči sisarijev so lahko rdeče, oranžne ali zlate. Barva nog je lahko zelo različna. Najpogostejše barve so roza in črna.

Sizar barve perja

Najpogostejša barva perja v sivih golobih je sivo-modra. Pravzaprav se zaradi tega imenujejo sizary. Če pozorno pogledate modrookega goloba, boste opazili, da ima ptičja glava, vrat in prsi zelenkasto-vijolični odtenek. Perje na glibu se lahko odda v rožnato barvo.

Obstajajo podvrste sisaris, v katerih so jasno vidne bele in črne črte na spodnjem delu hrbta. Mestni golobi so tradicionalno znani po različnih barvah perja. Ta raznolikost je zelo preprosta: divje ptice imajo možnost prostega križanja z domačimi golobi. Tako lahko na mestnih ulicah srečate tipične sisarije z oker ali pripetim perjem.

V zadnjih letih je na ulicah mest mogoče srečati vedno več črnih golobov. To je zanesljiv znak, da so se mestni sisari začeli aktivno križati s svojimi divjimi sorodniki. Opozoriti je treba, da so odrasle samice po barvi zelo podobne samcem. Odlikujejo pa jih izrazita klet in odsotnost kovinskega sijaja na perju.

Mimogrede, mladi golobi nimajo kovinskega sijaja. Pri moških se pojavlja šele, ko preidejo prvi molt.

Kaj jedo golobi?

Kot je navedeno zgoraj, lahko sivi golobi jedo katero koli hrano, v središču njihove prehrane pa so rastlinski proizvodi:

  • jagode,
  • žito,
  • semena različnih rastlin,
  • sadje in zelenjava.

Te ptice radi lovijo žuželke, včasih pa nimajo nobenega pomena, da bi jedle črva, polžev ali nepazljivega školjke. V hladnem vremenu lahko golobi postanejo čistilci. Majhni prodniki jim pomagajo prebaviti živalsko hrano, ki jo vnaprej pogoltnejo.

Sizari je bil poslan za črpanje hrane v jatah. Na enem mestu lahko zberejo več sto. Posebno velike jate sivih golobov najdemo na poljih, kjer se žetejo žita. Ptice organizirano potujejo iz najbližjega mesta in kljuvajo pri zrnu, ki je padlo v zemljo. Kmetje ne lovijo golobov, saj skupaj z žitom te ptice pobirajo semena plevela. Zaradi visoke telesne mase in šibkih šapic sisarji nimajo možnosti, da bi ušesa ušesa.

Takoj siva golob lahko absorbira do 40 g zrna. Hkrati dnevna količina hrane za te ptice ne presega 60 g. V zadnjih letih je bil zabeležen prenos sizarja na nenavadne metode pridobivanja hrane. Ptice so začele aktivno izločati ovsene ohrovt iz tal na poljih, kljuvale zamrznjena jabolka in celo črevesne smeti psov, v iskanju ostankov psov.

Vpliv mestnega sizarja na človeško življenje

Življenje teh ptic se je močno spremenilo s pojavom velikih naselij. Mnogi od njih so postali odvisni od osebe. Začeli so potovati z ljudmi, zato so se naselili na skoraj vseh celinah.

Te ptice imajo življenje ljudi pozitiven in negativen vpliv. Glavna nevarnost soseske s golobi je širjenje različnih bolezni. Zdravniki so dokazali, da se lahko okužijo z ornitozo, torulozo, ptičjo gripo. Res je, da se neposredna okužba ljudi s ptic pojavlja redko.

Golobi pokvarijo videz mesta. Njihovo leglo je mogoče najti povsod: na spomenikih, strehah hiš, okenskih policah, oknih, karnisih, ograjah, avtomobilih itd. Pozitivni vidiki skupnega življenja golobov in ljudi vključujejo dejstvo, da te ptice učinkovito uničujejo gospodinjske odpadke na ulicah mesta. To zmanjšuje tveganje za širjenje nevarnih mikroorganizmov.

Končno sizaryam lahko določi vreme. Te ptice občutijo zelo subtilno spremembo atmosferskega tlaka. Sisaris se odlično vidi in popolnoma orientiran v prostoru. Zaradi tega se vedno vrnejo domov. Zaradi te funkcije so se ljudje odločili, da se uporabljajo kot poštni kurirji. Res je, da v tej vlogi golobe niso bile uporabljene že skoraj 100 let. Vendar pa veliko ljudi še vedno hrani golobne hiše.

Habitati

Življenje divjih sisarjev poteka na obalah morja in med skalami, kjer se ptice srečujejo na nadmorski višini 3 in celo 4 tisoč metrov. Obožujejo odprt prostor, zato živijo v puščavskih in stepskih predelih.

Sinantropski posamezniki te vrste so navajeni na vrvež ljudi, vendar zasedajo mesta, kjer je oseba redka obiskovalka ali se sploh ne pojavlja. Radi gnezdijo v različnih nišah kamnitih ali lesenih konstrukcij.

Modra golobica lahko živi v divjini približno tri leta, udomačene vrste živijo veliko dlje. Njihova starost lahko doseže petnajst let.

Ptice imajo sivo barvo z dvema temnima črtama na krilih. Za njih je značilen bel odtok na repu. Barva tac - od roza do skoraj crne. Na konturi očesa je svetla koža. Glava, vrat in prsni koš so pepelni z rumenim ali zelenim odtenkom.

Perje je debelo in se pritrdi na zgornjo plast kože. Zaradi tega je krhka.

Na splošno lahko sizar označimo kot veliko ptico. Teža odraslega posameznika doseže 400 gramov, dolžina pa 37 cm, razpon kril je okoli 70 cm.

Golob nam daje slišati zvoke, ki komunicirajo. Ptica ujame tudi nizke frekvence, ki so nedostopne za človeško uho. Zaradi tega se golob odziva na nastanek nevihte ali naravne nesreče. Torej, vedoč vedenje sizarja v takih trenutkih, se lahko pripravite na prihajajoči dogodek.

Vizija predstavnika družine golob lahko loči absolutno vse barve, vključno z ultravijoličnimi, in omogoča enostavno navigacijo v prostoru. Obstajajo golobi z rdečimi, rumenimi in oranžnimi očmi.

Golob ni videti kot svoje sorodstvo. Objavlja dolgotrajno tiho kihanje.

Razlike med divjim in mestnim golobom

Že veste, da je mestni golob lahko živel življenje večkrat dlje kot njegov divji sorodnik. Vendar to niso vse razlike. Na podružnicah lahko sedijo samo sinantropski predstavniki. Divje sedijo na tleh ali kamen, hkrati pa lahko pospešijo tudi pri letenju do 180 kilometrov na uro. Mestni golobi ne sijata s takšnimi kazalniki. Sisaris, ki živi z osebo, je veliko bolj raznolika barva. Lahko so temno vijolične in bele in celo rjavo-rjave. Obstaja 28 različnih barv-morfov.

Vloga v človeškem življenju

Človek, ki je študiral to vrsto ptic, je prišel do zaključka, da so lahko golobi poleg opozarjanja na začetek katastrofe koristni tudi pri drugih lastnostih.

  • Golobna pošta. Odlična orientacija v prostoru je omogočila uporabo sizarja kot glasnika. Golobi lahko vsak dan prevažajo na tisoče kilometrov. Znanstveniki so ugotovili, da je sivi golob dobil to kakovost zaradi svoje orientacije na sončne žarke in dojemanja magnetnih polj. Opravljen je bil tudi poskus, ki je pokazal naslednje: ptica je v prostoru določena zaradi predmetov, ki jih je ustvaril človek, toda izven mestnega območja (v naravi) že uporablja svoje lastne nagone.
  • Reševalci golobov. Sisari so precej pametna bitja, zato so bili vključeni v operacije reševanja in iskanja. Človek je ptice naučil zvokov, ko so našli rumeni jopič, in obkrožil kraj, kjer je bila najdena pogrešana oseba. Uvedba takih pomočnikov v reševalne skupine je dala rezultate.

Prehrana je odvisna od lokacije ptic. Pogosto jedo semena, žita in jagode. V pogojih človeškega življenja, prilagojenih za uživanje živilskih odpadkov. Na splošno je sivi golob v hrani izbirčen, zato se hrani s tem, kar je najlažje dobiti.

Ta vrsta odporna in sposobni leteti dolgo časa, dokler ne najde hrane. Sisari pijejo vodo na poseben način in ne kot druge ptice. Ptice pogoltnejo vodo, mečejo glavo in sisaris ga sesajo.

Odanost golobom

Če mislite, da je življenje goloba omejeno na iskanje hrane in spanje, potem ste globoko napačni. Njihov obstoj je veliko bolj raznolik, kot se zdi od zunaj.

Opis življenja para golobov je naslednji: par se ustvari samo, če je moški že pridobil stanovanje. Ko se to zgodi, lahko varno začnete skrbeti za žensko. Hišnik začne gugati in občasno opravlja »racije«, kar pomeni, da leti proti ženski, ki jo želi privabiti, in lomi krila. Nato jih odpusti skupaj z repom in se rahlo spusti, s katerim pokliče golobico.

Udari jih nežno in se dotika. Moški se okrog golobice sprehaja in intenzivno gazi. Ritem in toniranje guganja sta individualna za vsakega moškega. Med ritualom udvaranja par parajo drug drugega vratu in glavi s svojimi kljuni in se ju dotaknejo. To je poljub goloba.

Zanimivo vedeti

Sivi golobi imajo še eno zanimivo sposobnost - homing. Sestoji iz sposobnosti ptic, da se vrnejo domov, letijo na dolge razdalje. Lahko je dolga v zraku. Tako je rekordni set golobica Brazilija. Enkrat na tekmovanjih je ta ptica preletela 41 kilometrov in 50 metrov.

Če si privežete modre oči, bo prenehal tresti glavo. To počne zaradi orientacije. Tako se osredotoča na sliko.

Golobi se v legendah in simbolih različnih narodov najdejo pogosteje kot druge ptice.

Oglejte si video: Lifestyle Christianity - Movie FULL HD Todd White (Oktober 2019).

Загрузка...