Splošne informacije

Značilnosti bele fronte gos

Bela fronta je ena izmed najljubših ptic lovcev. Lov na gosi (drugo, starejše ime) je uradno dovoljen zaradi velikega števila prebivalcev, ki se ne zmanjša od nekaj deset ubitih ptic te vrste. Odličen okus mesa, lahkotnost priprave, da je ptica vredna glavne jedi na mizi med družinskimi počitnicami.

Opis videza

Bela guska je podobna sivi gosi, vendar je nekoliko manjša. Ko se rodi bela sprednja piščanca, jo je težko razlikovati od sivega sorodnika. Samo do starosti 4 lahko vidimo značilnosti, ki razlikujejo to pasmo od drugih.

Opis sorte je naslednji: t

  • bela trebušna površina ima prečne črne pike,
  • odrasli kljun je roza,
  • frontalni del glave je bel (od tod tudi ime te gosje vrste).

Večinoma prevladuje rjava barva, ki je na nekaterih mestih mešana z belim perjem. Gnezda do enega leta imajo rumene šape z oranžnim odtenkom. Odrasli - nasičeni oranžni, bližje rdeči. Na fotografiji Belo-guske iz različnih internetnih virov lahko jasno vidite značilnosti in razlike od drugih ptic.

Moška bela fronta tehta od 2 do 3,5 kg v odrasli dobi. Samice tehtajo od 2 do 3 kg. Razlikujte ga od daleč od sivih gosi z letom. Za začetnike bo to seveda težko, a izkušeni lovci bodo opazili, da so bele fronte gosi bolj gladke. Njihova gibanja so bolj elegantna. Izkušen lovec prepozna glas te ptice z višjim tonom kot sive gosi.

Lokacija in način življenja

Pribežališče za te ptice je tundra. V tundri je tamkajšnja bela fronta varna, zaradi posebnosti podnebja, vlažnosti, rastlinstva, gnezdi na tem območju. Evropska zimsko-bela guska zima nad Sredozemskim, Kaspijskim in Črnim morjem. Jate belih front, ki plujejo v enem potoku s sivimi, nekoliko pozneje, sredi pomladi. Med letom je pomembno, da je voda v obliki jezer in rek, pa tudi travnikov, otočkov, kjer je vsaj malo vegetacije za hranjenje.

Bela fronta lahko prenoči ne samo na kopnem, ampak tudi na vodi. To je precej redko, samo ko je daleč do obale. Ko se sneg začne taljenje v tundri, gos belokosa skala leti v gnezdo. To se običajno zgodi pozno spomladi - zgodaj poleti. Ko je pomlad zakasnila, jata krilatega življenja na plitvinah in travnatih otokih, kjer čakajo na vreme, primerna za valjenje piščancev.

Od starosti približno dveh let se v jati, ki se med letom zadržita, oblikujejo pari. Potem se nekateri od njih gnezdijo, nekateri muhe kasneje kasneje gredo v tundro, ne želijo pa še zgraditi gnezda.

Gnezdenje

Habitat gosi večino časa je v tundri. Skoraj vsak kraj v teh delih je primeren za piščance. Glavni pogoji - prisotnost sladkovodnega jezera ali reke, povprečna količina trave. Gnezdo se lahko nahaja na odprtem območju na nizkem grmu. Na tleh mešanice dezintegratorjev so suha in sveža zelišča jajca. Talne obloge ne služijo le ohranjanju jajc pred poškodbami, če ležijo na trdnih tleh. Bela gosja ženska uporablja tudi zaščito pred možnimi zunanjimi sovražniki. Pokriva ga od tal jajčeca, preden odleti za hrano za plen.

Število jajc v enem gnezdu je od 1 do 7 kosov. Barva je bela, včasih s kremastim odtenkom. Velikost povprečnega jajca je približno 5 x 8 cm, medtem ko ženka inkubira jajca, v bližini pa moške straže. Ko napade arktična lisica, se par postavi pred gnezdo in poskuša prestrašiti plenilca stran s širokimi krili. Na žalost obstajajo primeri smrti gosi.

Če se oseba pojavi na obzorju, par počaka na približevanje na približno 30 m in hkrati vzleteta. Ptice ne morejo leteti daleč od gnezda, zato krožijo od zgoraj, dokler oseba ne zapusti tega mesta. Skoraj mesec dni - čas valilnih jajc. Postopek valjenja mladiča traja približno 48 ur.

Hrana in prezimovanje

Beloglavi gosi so rastlinojedi. Njihova prehrana je sestavljena iz alg, trave, korenike, preslice itd. Pozimi ptice dajejo prednost jagodam. Julija mladi gosi molt. Prihajajo v tundro, varna mesta, opremljena s travo in vodo. To je ponavadi obala Arktike, kjer je plitvo jezero in bolj ali manj travnata območja. Tudi odrasli neženja letijo skupaj z mladimi, vendar se pojavi pri starih belih gosi.

Izvor in distribucija

Glede prvega pojavljanja bele fronte na ozemlju nekdanjega ruskega imperija je treba opozoriti, da izvira iz oddaljenega 1895. leta. Takrat so te ptice opazili v bližini zdaj ukrajinskega Pavlograda - pozimi, februarja meseca. Nekateri raziskovalci kažejo, da so iz Kaspijskega morja letele belo obrobljene gosi. Mimogrede, na področju slednje, te ptice zimo zdaj preveč - in v precej dostojno znesek.

Prav tako je treba omeniti, da je bela fronta zelo pogosta ptica za hladne zemljepisne širine - tako v Evraziji kot v Severni Ameriki. Zlasti poleti živi na naslednjih ozemljih:

  • severne regije Evrazije,
  • približno enako zemljepisno širino v Kanadi in Združenih državah,
  • nekaterih območjih Grenlandije.

Na splošno gnezda gosje bele fronte v severni tundri - območja, ki se ne morejo »pohvaliti« s prisotnostjo nežnega podnebja za večino koledarskega leta. Prav zaradi tega se z zacetkom hudega mraza odpravlja na zimo v toplejše regije, in sicer:

  • na obali Črnega, Azovskega in Kaspijskega morja,
  • državam Sredozemlja, t
  • državam Vzhodne Azije.

Poleg tega zimska ponudba belih front gosi vpliva na oddaljeno Indijo, države Srednje Azije in nekatere druge tople regije. No, z nastopom hladnega severnega poletja so belo obrnjene gosi spet letele v tundro, kjer se zadržujejo do naslednjega sezonskega hlajenja.

Videz in druge funkcije

Ko govorimo o belih frontah, je nemogoče ne paziti na njihov opis - tisti brez katerega bi bila zgodba o teh pticah zelo nepopolna. Tako so vrste ptic, ki jih obravnavamo po videzu, precej blizu sivim gosi, ki so le nekoliko manjše od njih po velikosti. Dokaz za to so številne fotografije belih front na gosi, predstavljene v širokem svetovnem spletu. Če izpostavimo najpomembnejše značilnosti, ki omogočajo identifikacijo gosje bele fronte, potem je njihov seznam naslednji:

  • rjava barva telesa
  • največja masa odraslega posameznika je približno 3,0-3,2 kg,
  • majhne črne pike na območju belkastega trebuha,
  • rožnatega kljuna, ki jasno temelji na beli liniji (za katero je goska dobila ime),
  • svetlo oranžne šape (v mlajših so bolj blede),
  • prisotnost opaznega belega traku na repu,
  • Glas je v mnogih pogledih podoben kriku sive goske, ki se od njega razlikuje po večji ostrini in visokem barvnem tonu.

Omeniti je treba tudi, da so bela perja gosi, ki so obravnavana v tem materialu, lahko na krilih - ne povsem, ampak razmeroma pogosto. Poleg tega je treba dodati, da imajo mladi posamezniki »čelo« in želodec je temnejši, ko so ptice stare dve leti.

Način življenja

Po številnih opažanjih je bela fronta na splošno kopenska ptica. Letijo v rezervoarje predvsem zato, da ugasnejo žejo, pa tudi med moltom, ki se pojavi v njegovem poletju. Hkrati pa so te bele ptice upravičeno smatrane za odlične plavalce in potapljače, ki jih v praksi redno potrjujejo - praviloma v času nevarnosti, ki jim grozi. Glede na zgornje točke lahko rečemo, da je v svojem načinu življenja bela fronta na več načinov podobna fižolni gosi, drugi znani predstavnici patke.

Kar se tiče gnezd belih gosi, se nahajajo nedaleč od vode - na primer, jezero, reka ali močvirje. Prav tako je treba omeniti, da v tundri ta ptica raje gradi gnezdo na mestu, kjer raste največja količina trave. Poleg tega je pogosto mogoče videti domove teh ptic na določeni nadmorski višini - hrib ali hrib. Če ste pozorni na gnezdo bele fronte goske, se ne morejo »pohvaliti« z veliko kompleksnostjo: ženska preprosto koplje luknjo prave velikosti, kjer pozneje postavi »leglo« trave in dlake.

Tudi dnevne rutine teh ptic niso originalne. Večino časa preživijo na istem mestu, kjer jedo, vzletijo iz mesta za zalivanje ali v primeru nevarnosti. Če ozemlje, kjer bela fronta živi iz nekega razloga zanje postane nelagodno, potem bo letelo na novo mesto. Treba je omeniti, da te ptice občutijo grožnjo precej subtilno, in zato poskušajo najti “varno zatočišče” vnaprej.

Prehrana in razmnoževanje

Osnova prehrane gosje bele fronte je sestavljena iz različnih zelnatih rastlin. Poleg tega lahko te ptice med demisijo pojejo alge in jagode. Na splošno se gosje belih front ni mogoče imenovati gnusne pernate ptice: v primeru pomanjkanja hrane se celo ne predajo korenikom. No, v obdobjih, ko jata leti na dolge razdalje, se njeni predstavniki lahko hranijo z ostanki žitnih polj, ki ležijo na poljih po žetvi.

Razmnoževanje belih front gusk se začne na stičišču junija in julija - z nastopom toplega vremena v tundri. V povprečju ženska inkubira 5-6 jajc, medtem ko moški ščiti ozemlje, ki je “dodeljeno” družini. Oba starša skrbita za piščance in mladi letijo do konca poletja. Hkrati se ptice, ki se obravnavajo v tem materialu, zbirajo v velikih jatah in nato pošljejo na prezimovanje - v regijah z blažjim podnebjem.

Opis in fotografija

Odrasli imajo rjavkasto sivo barvo, ki je na trebuhu in dojki precej svetlejša, kot na hrbtu, perje pa na robovih bele barve. Na trebuhu so madeži črnega perja, ki sčasoma postanejo veliko širši in svetlejši. Pri odraslih je kljun rožnate barve z majhno belo točko na dnu, ta lastnost je vrsti dala ime. Tačke v mladicah so rumenkasto-oranžne, pri odraslih gosi - oranžno-rdeče.

Gnezdišča, kjer so živahna bela gosja življenja precej obsežna. To so v glavnem tundre Severne Amerike, Evrazije in Grenlandije. V bolj južnih regijah ta ptica ne gnezdi, le zime, raje ima travnate ali močvirja za bivanje, bližje rekam ali drugim sladkim vodnim telesom. Med letom lahko najdete gosi na zahodu Ukrajine, Rusije in nekaterih evropskih držav.

Življenjski cikel

Gosi so odlični plavalci in v trenutkih nevarnosti se lahko za kratek čas potopijo. Kljub temu, da gre za vrste vodnih ptic, ki gnezdijo predvsem v bližini vodnih teles, ptice večino časa preživijo na kopnem, pasejo na njivah in se zvečer vračajo v vodo. V življenjskem ciklu je več vrst, značilnih za selitvene vrste ptic:

  • in valilna jajca - običajno se začne sredi poletja, valjenje traja približno mesec dni,
  • vožnja z mladiči - legla raste tudi približno mesec dni, in v času selitve v južne regije so piščanci popolnoma pripravljeni na letenje na dolge razdalje,
  • molt,
  • pred migracijsko maščobo - medtem ko piščanci odraščajo, se jata odžene za zimski let,
  • migracije in prezimovanje - ta vrsta se seli precej zgodaj, konec avgusta - začetek septembra, ko so začele služiti prve šole, izbrale so obalo Črnega, kaspijsko in sredozemsko morje za prezimovanje,
  • pomladne maščobe - pomladne jate tudi aktivno absorbirajo hrano pred letom,
  • povratne migracije
  • hranjenje pred gnezdenjem,

Bela fronta gosje je rastlinojed, perutnina, večinoma raje rastline, obogatene z beljakovinami in algami. V času, ko so jagodičevje, jih te ptice z veseljem jedo, pod posebnimi pogoji pa lahko celo jedo korenike nekaterih rastlin.

Značilnosti vzreje

Ženke gradijo gnezda v bližini nizkih grmičev ali na hribih, narejenih iz pašniških materialov, bogato obloženih z lastno dlako, ki jo vlečejo med seboj in se zbirajo med izlivanjem. Samica položi v povprečju 4 do 7 jajc in jih inkubira 25-30 dni, medtem ko moški varuje ozemlje. Če gos mora stati, raztegniti noge in jesti, prekrije jajca s plastjo svoje dlake. Kadar se piščanca izležejo, se pacienti in vzgoja porazdelijo med moškega in žensko. Mlajšim živalim je potrebno približno 3 tedne, da postanejo močnejši za let, piščanci pa se hranijo enako kot odrasli.

Zaradi razširjenosti v belo-sprednji gosi je sezonski lov dovoljen v državah nekdanje ZSSR. Prav tako je ta ptica željno gojena v kmetijskih pogojih, kot katera koli druga vrsta patka družine.

Opis pasme

Račke gosi, ki spadajo v družino rac, imajo zunanjo podobnost s sivo gosjo, vendar je telo prvih manjše. Barva zgornje gosje trupa je večinoma rjava, nižja pa je svetla. Pri odraslih se na trebuhu in spodnjem delu prsi pojavijo črne pike, katerih velikost se s starostjo povečuje. Sivo rjavo perje pokriva lopatice, vrat in stranice prsnega koša. Barvne lastnosti odraslih zastopnikov se pojavljajo pri mladih živalih v drugem in tretjem letu življenja.

Goske odlikuje nenavadna obarvanost glave: vrh njene temne barve in del čela pokriva veliko belo točko. Dimenzije so približno 26 mm.

Kljun odraslih gosi je neenakomerno obarvan: ima meso barve z rožnatimi pikami, mladi posamezniki imajo na kljunu sive oznake. Za piščance je značilen rumeno-oranžen odtenek, ki po enem letu postane oranžno-rdeč.

V primerjavi z moškimi so ženske manjše velikosti: prva je 64–78 cm, druga pa 62–77 cm, telesna teža pa je od 2 do 3 kg.

Sivo perje je značilno za oba spola. Končna barva pernatega perja nastane šele po četrtem moltu.

Kljub dejstvu, da gosi preživijo večino časa na kopnem, plavajo in se dobro potapljajo.

V naravi imajo ptice življenjsko dobo od 17 do 20 let, v ujetništvu pa trajajo dlje - okoli 30 let.

Habitat

Gnezdišča ptic so precej obsežna. Belo-fronted gosi živijo predvsem v tundri Evrazije in Severne Amerike, kot tudi na zahodni obali Grenlandije, kjer se počutijo zelo udobno.

Evropsko prebivalstvo zime v Sredozemlju in Črnem morju. Drugi del leti na jugovzhodno ali srednjo Azijo. Severnoameriška populacija ptic zima na jugu celine.

Izbira prezimovališč ni neposredno odvisna od prisotnosti rezervoarja.

Kje prebiva

Bela fronta je za svoje prebivališče izbrala tundro v Evraziji. Prav tako raje gnezdi v Severni Ameriki.

Ko pridejo ostri hladni zimski dnevi, takšne ptice raje letijo bližje obale Sredozemskega morja, Kaspijskega morja in Črnega morja. Pogosto je jata divjih ptic te vrste vidna na vodi, kjer naredijo zalivanje. Toda še pogosteje te ptice raje ostanejo na kopnem, kjer se hitro ne samo sprehajajo, temveč tudi tečejo.

Poleti, in sicer julija, predstavniki te čudovite vrste poletijo do jezer. Strokovnjaki to imenujejo sezonsko molting. Ta pomemben proces pri pticah se konča v avgustu. Če govorimo o krajih, kjer gosi gnezdijo, je najpogosteje ne daleč od rek, v močvirjih, pa tudi v območjih tundre, kjer je dovolj trave. V tundri takih ptic skrivajo nevarnost v obliki lisic in drugih štirinožnih plenilcev. Tudi predstavniki pasme pogosto trpijo zaradi lovcev.

Reprodukcija in način življenja

Ko gosi pridejo na gnezdišče, začnejo, ker že imajo par, pomemben postopek vzreje. Kar se tiče gosi brez para in mladih, še naprej potujejo po tundri. Par gosi te vrste gnezdi na odru. Jate pred sončnim zahodom gredo na kraje, kjer je hrana, in po večerji gredo na zalivališče in mesto za spanje. Zjutraj se pakiranje začne jesti. Ko gosi pridejo na prezimovališče, postane njihova dnevna rutina nekoliko drugačna.

Skoraj ves dan in noč ostanejo v kraju, kjer jedo hrano. Vendar pa morajo obiskati mesto za zalivanje. Ostalo gosi te vrste raje blizu kraja hranjenja. Ker je zelo priročno, ker lahko hrano hodite cel dan. Toda ta dan je pomemben le pod pogojem, da trenutno ni lova na gosi. Če ptice čutijo nevarnost in pristop lovcev, lahko začnejo spreminjati svoje mesto namestitve in to večkrat.

Kar zadeva valilna jajca, ženska seveda to počne. V enem polaganju je lahko nekje 4 - 7 jajc. Imajo značilno barvo slive in malo kasneje pridobijo rumenkast odtenek. Процесс высиживания будущего потомства продолжается примерно 27 дней. Самец не должен в это время быть близко около гнезда, он занят своими делами – защитой.

Птенцы, которые только что появились на свет, практически постоянно пребывают неподалеку от самок. В том случае, когда существует опасность обстрела охотниками, стая пускается в бега. Najprej se rešijo odrasli predstavniki vrst, njihovi otroci pa se komajda držijo. Če govorimo o prehrani bele fronte gos, on raje alge, kot tudi jagode. To velja za jesen in pomlad. Za preostanek leta, mu bo pomagala preslica, trava in korenine.

Goski videz

Bela fronta ima precej skromne velikosti v primerjavi s sivo. Odrasla ptica tehta približno 2-3 kg in ima razpon kril 125-165 cm, dolžina gosjega telesa pa se giblje od 62 do 78 cm. Toda gosji glas je ostrejši, glasnejši in ima višjo tonalnost.

Videz tega ptice so zelo svetle in opazno. Odrasla gosi ima rjavo perje s črnimi oznakami v trebuhu. Oranžno-rdeče tace in rožnati kljun sta svetlo in harmonično mešana z glavno barvo. Pri dnu kljuna pri odraslih pticah tam je opazna bela lisa, za katero je goska dobila ime. Mladi gosi se od odraslih razlikujejo v odsotnosti te oznake in v svetlejši barvi svojih tac.

Young dvakrat na leto. V drugi polovici poletja poteka popolno moltiranje, v jeseni in med decembrom pa tudi delno molting. Odraslim pticam manjka en letni postopek.

Muženje gosi v strogo določenem vrstnem redu:

Ptice so se najprej izgubile ne doseže pubertete. Pridružijo se jim tisti, ki še niso uspeli najti partnerja. Nato vzemite palice moških, ki že imajo družino. Pred začetkom moltiranja se vse te ptice ene jate začnejo loviti relativno dolgo. V tem primeru so za destinacijo izbrani najmanj dostopni in najbolj osamljeni kraji.

Ženske, ki gojijo svoje zarodek, se v zadnjem obratu začnejo moltirati. Konec tega procesa je enakovreden trenutku, ko mladi lahko letijo. Takoj, ko je leglo dvignilo na krilo in je molting ženk konec, se gosje družine razdelijo na ločena jata in se pripravijo na let.

Galerija: Bela fronta gos (25 fotografij)

Pregled pasme

Bela fronta gos, imenovana tudi bela fronta, se odlično počuti v Evraziji (tundri) in Severni Ameriki. V zimskih mesecih te ptice odletijo iz Evrope v Črno, Kaspijsko ali Sredozemsko morje. Ptice s posebno oznako na kljunu, kot da se premikajo po tleh, tečejo hitro.

Če opazite ptice na vodi, potem s skoraj 100% gotovostjo lahko rečemo, da je jata odletela na zalivališče. Včasih imajo ptice raje suho zemljo. Kljub temu so takšne gosi dobre plavalci in potapljači.

Julija ptice letijo do jezer zaradi moltinga. Ta proces bo trajal do sredine avgusta. Gosi raje gnezdijo v vijakih, nedaleč od rek, kot travnata območja v tundri. Za prezimovanje te ptice letijo v velikih jatah, ki jih sestavljajo starši in mladi. Medtem ko letijo iz kraja v kraj, so nenehno žrtve lovcev, saj bela fronta ni zelo previdna ptica.

Razmnoževanje in prehrana

Ptice se začnejo ploditi sredi poletja. Gnezdo te vrste rac je zgrajeno na hribu. V enem polaganju je lahko od 4 do 7 jajc. Jajca imajo kremast odtenek, ki se sčasoma spremeni in postane rumenkast. V gnezdu jajca preživijo približno 25–28 dni, ženska pa jih ves ta čas inkubira, ne da bi pustila prihodnje potomce še minuto.

Moški v tem času varuje bližnje ozemlje. Po rojstvu piščancev je skrb za mlade razdeljena med oba starša. Ob koncu poletja so piščanci tako razviti, da lahko letijo pozimi.

Kar se tiče prehrane, je sestavljena iz zelnatih rastlin. Bela gosja ima rad tudi jesti alge in jagode (jeseni in spomladi). Preostanek časa lahko jede travo, preslico in celo korenike.

Izvedite več

Glavna in najpogostejša vrsta divjih gosi

Kakšna ptica gos: vse najbolj zanimiva dejstva

Gusevy kot podjetje: osnovna priporočila

Oglejte si video: SO HYANG ÖZEL YAYINI #HappyBirthday #SoHyang 소향을 위한 특별한 라이브!!! #생일축하합니다 #소향 (November 2019).

Загрузка...